Handla krypto direkt hos
Skilling med BankID & Swish! Med nästintill 0% spreadavgifter  

Uniswap v3 lanseras snart – kapitaleffektivitet med 4000 gånger förbättring

Den decentraliserade handelsplattformen Uniswap upplevde mycket hype förra året. Under vissa perioder registrerade handelsplattformen högre handelsvolymer än Coinbase. Utvecklarna bakom Uniswap förbereder lanseringen av en ny version. Version 3 av handelsplattformen syftar främst till att öka likviditetsleverantörernas kapitaleffektivitet. Enligt de ansvariga bör Uniswap bli den “mest flexibla och effektiva marknadsföraren” för kryptovalutor. Som det ser ut nu kommer den nya versionen att överföras till mainnet i början av maj 2021.

Uniswap uppgraderas – den nya versionen kommer bli tillgänglig i maj

Uniswap orsakade ganska mycket uppståndelse när handelsplattformen lanserades. Med utvecklingskostnader på bara 100,000 dollar och utveckling på rekordtid, erövrade den decentraliserade börsen snabbt hela marknaden. Idag står Uniswap för ungefär 60 procent av hela den decentraliserade handelsmarknaden. Företaget bakom handelsplattformen har tidigare under veckan gått ut med ett blogginlägg om lanseringen av Uniswap v3. Huvudsyftet med uppgraderingen är att öka kapitaleffektiviteten hos likviditetsleverantörerna. I pressmeddelandet nämns en förbättring på 4000 gånger jämfört med Uniswap v2. Hayden Adams, grundare av Uniswap, rapporterade också om en ny funktion – “concentrated liquidity”.

Den nya funktionen är i fokus för den nya versionen och gör det möjligt för likviditetsleverantörer att ställa in specifika prisklasser. I framtiden ska du kunna ställa in lägsta och högsta priser för ditt kapital i en likviditetspool. I praktiken innebär detta att deltagare kan endast förse kapital under vissa marknadsförhållanden och prisnivåer. Till exempel, om Ether (ETH) når ett pris runt 2000 och 2500 dollar, kan andelar från en likviditetsleverantör automatiskt flöda in i poolerna. Vilket kommer förbättra kapitaleffektiviteten. Huvudsakligen ska kapital strömma in på marknaden när speciella behov uppkommer och transaktioner ökar.

Nya uppgraderingen ger likviditetsleverantörer utrymme för nya investeringsstrategier

Hayden Adams säger själv att finansiärer kan tjäna mer avgifter för samma belopp. Den nya versionen av Uniswap kommer medföra större möjligheter till olika investeringsstrategier. Handelsuppevelsen och utförandekvaliteten bör även förbättras “by an order of magnitude, if not more”, enligt Adams. I den nya versionen kommer Uniswap adressera ett problem som alltid påverkat decentraliserade handelsplattformar. De lider av betydligt mindre likviditet än de centraliserade motsvarigheterna.

Du kan samla ihop samma mängd kapital för att tjäna mer avgifter eller använda det marginella kapitalet som sparas för att investera i en annan strategi du väljer
– Matteo Leibowitz, chefsstrateg Uniswap

På senare tid har några av Uniswaps konkurrenter kommit ikapp inom detta området. En av dessa är Curve, speciellt när det gäller stablecoins och även avsevärt minskat effekterna av slippage och utförandet av ordrar. Det decentraliserade handelsprotokollet Balancer försökt med viktade crypto-pooler. Enligt Uniswap har ingen ännu helt behandlat kärnproblemet, det övergripande problemet med otillräcklig likviditet och begränsade möjligheterna för investerare.

Uniswap v3 lanseras i början av maj

Förutom de nämnda funktionerna ingår också en uppdaterad avgiftsstruktur i Uniswap v3. Från och med nu kommer det inte längre att vara en enda avgift, utan tre nivåer från 0,05 till 0,30 och upp till 1%. Med detta vill Uniswap hantera alla typer av marknader på bästa möjliga sätt och säkerställa större aktivitet i alla handelspar. Samtidigt reagerar de ansvariga på de många kloner som har dykt upp, som helt enkelt kopierat det offentliga kärnprotokollet för sina egna projekt. I synnerhet har Uniswap-klonen Sushiswap kunnat säkra stora marknadsandelar. För att bättre begränsa kommersiell användning av kloner kommer Uniswap v3-kärnprotokollet i framtiden lagras under BSL 1.1 licens.

Uppgradering som planeras i början av maj kommer att vara den sista i sitt slag som kommer från utvecklare. Ytterligare versioner i framtiden kommer sedan drivas och röstas fram av intressenter i protokollet, med hjälp av den underliggande Uniswap kryptovalutan.

Slutsats: Uniswap v3 erbjuder investerare många nya incitament

Uniswap är marknadsledande inom decentraliserad börshandel. En ny version av kärnprotokollet ska överföras till mainnet i början av maj och då erbjuda de nya funktionerna till användarna. Det är framför allt intressant för likviditetsleverantörerna och vilka möjligheter de får med nya investeringsstrategier.

Uppdateringen är Uniswap-utvecklarnas svar till de stora likviditetsproblem som framkommer med decentraliserade handelsplattformar. Det är även ett svar mot den ökade konkurrens som har framkommit på marknaden, för att bibehålla plattformens dominerande position. Det återstår och se hur konkurrenterna kommer reagera mot Uniswap v3.

Leave a Comment