Handla krypto direkt hos
Skilling med BankID & Swish! Med nästintill 0% spreadavgifter  

Hur kan jag köpa kryptovaluta?

Den viktigaste informationen om Bitcoin, Ethereum, IOTA och fler.


kopa kryptovaluta instruktionerna

Första kontakten med kryptovalutor kan vara överväldigande för många investerare.

Men att köpa din första bitcoin (eller investera i andra kryptovalutor) är mycket lättare än vad man tror.

Här kommer du lära dig allt en krypto-nybörjare bör veta!

Riskvarning: Handel med hävstångsprodukter som CFD:er medför en betydande risk för förlust och kanske inte passar alla investerare. 83% av icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel med denna leverantör. Att handla sådana finansiella instrument är riskabelt och kan medföra en total förlust av ditt investerade kapital.

[br]

Kort sagt:

Vad är kryptovalutor på tre meningar?


Vad är kryptovalutor på tre meningar?

Kryptovalutor representerar en digital tillgångsklass och är även ett betalningsmedel att skicka pengar över internet.

Å ena sidan skapas värdet på kryptovalutor genom utbud och efterfrågan; å andra sidan kan kryptovalutor användas som betalningsmedel för vissa tjänster, såsom molnlagring eller distribuerad datorkraft.

Teknologin bakom kryptovalutor kallas distributed ledger technology (DLT) och specifikt blockkedjetekniken används i många projekt.

Kapitel 1

Var kan jag köpa kryptovalutor?


Det finns flera olika sätt för investerare att köpa bitcoin och andra kryptovalutor. Du kan köpa kryptovalutor från…

När du köper online via en börs eller en mäklare har du olika betalningsmetoder, till exempel Swish, PayPal, banköverföring eller kreditkort.

Varje betalningsmetod har för- och nackdelar. Banköverföringar tar oftast flera dagar, kreditkort har högre avgifter och Swish/PayPal erbjuds endast på ett begränsat antal handelsplattformar.

För att göra ditt val enklare har vi skapat en steg-för-steg guide som är lätt att följa, för att säkert investera i kryptovalutor.

Till guide

Kapitel 2

Vad är kryptovalutor?


Kryptovalutor är digitala betalningsmedel baserade på ett programprotokoll.

Likt internet med TCP/IP.

Transaktionsdata krypteras och lagras i en offentlig kontobok kallad “Ledger”.

Kryptovalutorna hanteras i en mjukvara kallad “Wallet”.

För att få tillgång till sin egen wallet krävs en privat nyckel och är ett steg i processen vid skapandet av en ny wallet.

En wallet lagrar adresser som kan användas för att skicka eller ta emot kryptovalutor.

 

Sammanfattning:

  • Kryptovalutor: Digitala mynt som låter dig skicka pengar över internet utan en bank.
  • Wallet: Fungerar som ett bankkonto, lagring av kryptovalutor.
  • Privat nyckel: Ett lösenord för att komma åt sin egen wallet.

Fördelar med kryptovalutor:

Vilka fördelar har en investering i kryptovalutor egentligen för att få så många experter hylla det och se det som en finansiell revolution?
Den största fördelen är decentraliseringen.

Förut har du alltid varit tvungen att gå genom en tredje part, såsom banker, PayPal, Swish, etc. för att skicka pengar från en person till en annan. Men detta är inte längre fallet med kryptovalutor.

Det medför lägre hanteringsavgifter och även att du inte behöver anförtro dina pengar till någon annan, du är ensam ägare till dina pengar.

Genom blockkedjetekniken kan nätverket verifiera alla transaktioner och säkerställa att användarna verkligen äger de skickade pengarna, naturligtvis även förhindra dubbelspenderingar av pengarna.

Men förutom att endast skicka monetära värden tillåter kryptovalutor också andra applikationer som tidigare endast var kända från science fiction.

Till exempel är IOTA-projektet tänkt att fungera som ryggraden i Internet of Things (IoT) och möjliggöra tjänster som att förse bilar med wallets så att de automatiskt kan betala för tjänster utan mänsklig intervention.

Du kanske redan inser att kryptovalutor och blockkedjetekniken fortfarande är i ett tidigt skede.

Det medför hög prisvolatilitet, vilket kan resultera i stora vinster och förluster för investerare.

Det ökande antagandet för kryptovalutor av fler och fler företag inom ekonomi- och banksektorn erbjuder extremt positiva framtidsutsikter, särskilt i jämförelse med andra (traditionella) tillgångsklasser.

Krypto är framtiden, något som många experter håller med om.


Hur skapas kryptovalutor?

Du har följande alternativ för att skapa kryptovalutor:

Mining “Gruvdrift”

Mining Gruvdrift

Den första och förmodligen populäraste alternativet är gruvdrift.

När kryptovalutor genereras genom gruvdrift krävs enorm datorkraft. På grund av hur framgångsrikt och lönsamt gruvdrift har varit, har stora gruvdrifts grupper “pools” skapats. Dessa grupperna är oftast uppbyggda av olika allianser mellan företag med ett enda fokus, att generera nya kryptovalutor.

De största gruvdrifts grupperna specialiserar sig på de största kryptovalutorna som Bitcoin och Ethereum och är främst lokaliserade i den asiatiska regionen.

Grupperna bildar enorma hash hastigheter som säkerställer nätverket, men det medför även att det är nästan omöjligt för privata investerare att lönsamt delta i gruvdriften.

ICOs:

Initial Coin Offering (ICO)

Under 2018 upplevde kryptovaluta marknaden en stor ICO mani.

ICO står för Initial Coin Offering och kan jämföras med en börsnotering (IPO) på aktiemarknaden.

Ett nystartat företag skapar ett begränsat antal tokens som lagras genom ett smart kontrakt på ett befintligt blockkedje nätverk, för att senare distribueras.

Majoriteten av de lanserade ICO:erna ägde rum på Ethereum nätverket, vilket ledde till överbelastningar.

I efterhand visade det sig att ICO:erna hade vissa nackdelar för icke-professionella investerare. Många av företagen sålde stora mängder av tokens till riskkapitalföretag med kraftigt rabatterade priser på över 50%.

Varje gång en token noterades på en kryptobörs skapades ett enormt försäljningstryck, vilket ofta resulterade i dålig prisutveckling och besvikelse från investerarna.

Investerare kan skydda sig mot liknande händelser genom att investera i etablerade kryptovalutor, som Bitcoin, Ethereum eller IOTA.

Sedan 2019 är STO:er mycket populära, “Securitized token offerings” är en vidareutveckling av ICO:er och erbjuder reglerade erbjudande inom kryptovaluta sektorn. Majoriteten av de lanserade ICO:erna var helt oreglerade.

 

Kapitel 3

Varför ska jag köpa kryptovalutor?


Mellan 2017 och 2018 var det främsta skälet för många investerare att utnyttja den höga volatiliteten hos kryptovalutor för en mycket lönsam spekulering.

Men efter att den stora bubblan sprack och många projekt insåg att de inte längre kunde lönsamt fortsätta sin affärsmodell växte besvikelsen.

Varför ska jag investera i kryptovalutor nu?

En av de stora fördelarna efter den brutala “bear” marknaden 2018:

Många outvecklade projekt och projekt med tveksam teknologi har försvunnit helt från marknaden. De grupperna som lyckats bygga en efterfråga och skapat samarbete med större företag har etablerats och växt på marknaden.

Kort sagt är det dessa projekt som kan tillföra ett riktigt värde till ekonomin.

En grundläggande bas har skapats som även banker, familjeföretag och hedgefonder har förtroende för.

Kryptovalutor är på vägen att bli en ny digital tillgångsklass.

Vetenskapliga studier visar på att en liten exponering av kryptovalutor i portföljen ökar den årliga avkastningen.

Kryptovalutor korrelation
Källa: Abra.com

För det första finns det praktiskt taget inget samband mellan traditionella tillgångsklasser (som guld, S&P eller fastighetsfonder) och kryptovalutor.

Denna ökade diversifieringseffekt kan även förbättra redan väldiversifierade portföljer.

Dock har kryptovalutor fortfarande en enorm asymmetrisk riskprofil tack vare kryptomarknadens låga marknadsvärde.

Det är nu en öppen hemlighet att de “smarta pengarna” ackumulerar flitigt.

Särskilt i tider då många tillgångsklasser ger begränsade avkastningar som knappt kompenserar för inflationen. Privata investerare bör titta på kryptomarknaden för att inte missa trenden.

Visste du?

Om du hade gjort en investering i bitcoin 2016:

En investering på ca. 3500 kronor (1 BTC) skulle idag vara värd ca. 425 000 kronor.
En investering på ca. 10,500 kronor (3 BTC) skulle idag vara värd ca. 1 270 000 kronor.

Kapitel 4

Vilka kryptovalutor ska jag köpa [year]?


Enligt vår erfarenhet kan ingen förutspå vilken kryptovaluta som kommer prestera bäst under de kommande månaderna eller åren. Vi rekommenderar att du skapar en så diversifierad portfölj som möjligt. De 20 största kryptovalutorna utgörs till största del av bra och stabila projekt med goda framtidsutsikter. Här är några av dessa projekten vi skulle vilja presentera för dig: [br] Bitcoin logo[br]

Bitcoin

Bitcoin (BTC) är den första blockkedje-baserade kryptovalutan på marknaden. Bitcoin protokollet publicerades 2009 av en okänd person under pseudonymet Satoshi Nakamoto. Vid den tiden gick det att köpa Bitcoin för endast några få kronor. Under 2017 och speciellt under december blev allmänheten medveten om kryptovalutor för första gången. Det medförde en stor prisutveckling och ett nytt prisrekord på ca. $20,000 (195,000 kr). INSTRUKTIONER FÖR ATT KÖPA BITCOIN


Ethereum Logo[br]

Ethereum

Ethereum (ETH) är en decentraliserad plattform för smarta kontrakt. Ethereum nätverket lanserades 2015 av Vitalik Buterin och var ursprungligen tänkt som en “världsdator”. Dessutom ger ERC-20 standarden möjlighet att enkelt skapa kryptovalutor på Ethereum nätverket, vilket ledde till den stora ICO-hypen 2018. Ethereum slog prisrekord i början av 2018 och toppade runt $1500 (ca. 14,700 kr).
INSTRUKTIONER FÖR ATT KÖPA ETHEREUM


Ripple Logo [br]

Ripple

Ripple (XRP) betraktas som bankernas kryptovaluta. Det är en open-source protokoll som tillåter XRP-tokens att skickas över hela världen till extremt låga priser. Ripple har funnits sedan 2012 och rankas konsekvent i topp 5 av de största kryptovalutorna. Högsta priset uppnåddes under januari 2018, då var en XRP-token värd $3,40 (ca 33 kr) och medförde att Ripple fick ett marknadsvärde på mer än 143 miljarder dollar.
INSTRUKTIONER FÖR ATT KÖPA RIPPLE


IOTA Logo [br]

IOTA

IOTA (MIOTA) är ett relativt nytt projekt som lanserades 2016. IOTA är inte baserat på blockkedjetekniken utan använder sig av DAG kallad Tangle. IOTA kan bli valutan för maskiner inom Internet of Things (IoT). Detta möjliggörs genom avgiftsfria transaktioner och extremt hög skalbarhet. Mining är inte tillgängligt på IOTA, vilket reducerar kryptovalutans datorkraft förbrukning. Högsta priset för IOTA nåddes i december 2017, då en (1) MIOTA var värd $5,25 (ca. 51 kr).
INSTRUKTIONER FÖR ATT KÖPA IOTA


Chainlink crypto logo [br]

Chainlink

Chainlink (LINK) är en blockchain-plattform designad för att bygga en bro mellan blockkedjor/kryptovalutor och traditionella betalningsleverantörer som Visa, Wells Fargo och HSBC. Då de äldre systemen är redan väl etablerade och kommer inte försvinna direkt är det positivt att dessa kan kommunicera med nya utvecklade system. Det sker konstant nya tekniska framsteg och att ständigt ersätta äldre system är en omöjlighet på kort sikt och är anledningen till att Chainlink väljer att bygga ett system för att stödja båda. Det är viktigt att det finns stöd för båda då det effektiviserar existerande system, samtidigt som det gynnar teknisk utveckling.
INSTRUKTIONER FÖR ATT KÖPA LINK


Tezps Logo

Tezos

Tezos (XTZ) är en decentraliserad blockchain-plattform för smart contracts, där alla intressenter kan rösta om förändringar. Målet är att bygga en effektivare plattform än existerande plattformar. Tezos utvecklade process är baserad på LPOS ”Liquid Proof-of-Stake” och medför ett rättvist system.
INSTRUKTIONER FÖR ATT KÖPA XTZ


Cardano Logo [br]

Cardano

Cardano (ADA) anses vara en seriös konkurrent till Ethereum. Kryptovalutan grundades 2015 med målet att forskare undersöker och löser nuvarande svårigheter med kryptovalutor. Sedan dess har ett helt ekosystem utvecklats runt Cardano, där många forskare och utvecklare fortsätter att studera kryptovalutor. Strax efter årsskiftet 2017-2018 uppnåddes ett pris på $1.18 (ca. 11 kr) och är prisrekordet för kryptovalutan.
INSTRUKTIONER FÖR ATT KÖPA CARDANO


EOS Logo [br]

EOS

EOS (EOS) grundades av Dan Larimer 2017 med målet att skapa en smart kontrakt plattform med extremt hög skalbarhet. EOS är baserat på ett delegerat Proof-of-Stake (PoS) protokoll, som för närvarande möjliggör fler än 10,000 transaktioner per sekund. EOS lyckades nå sitt högsta pris på $22,71 (ca. 221 kr) under “bear” marknaden 2018, vilket var motsatsen till många andra kryptovalutor.
INSTRUKTIONER FÖR ATT KÖPA EOS [br]

Kapitel 5

Vad är krypto handelsplattformar?


Krypto handelsplattformar erbjuder dig handla kryptovalutor mot “fiat” pengar (dvs. SEK, EUR, USD, etc.). Det går även bra på några handelsplattformar att handla kryptovalutor mot kryptovalutor.

Skilling kryptovaluta handelsplattform

Ju större en handelsplattform är desto fler användare fyller orderböckerna och mer likviditet erbjuds vid handel.

Vi skiljer på handelsplattformar där du kan köpa den underliggande kryptovalutan och på handelsplattformar som erbjuder CFD-handel.

Handel med den underliggande “riktiga” kryptovalutan är perfekt för dig som vill lära sig mer om blockkedjeteknologi och skapa en egen wallet.

CFD-handel passar bäst för traders som vill tjäna på prisfluktuationer och inte vill hantera alla säkerhetsåtgärder som krävs för förvaring av kryptovalutor.

Läs mer om fördelarna och nackdelarna med båda alternativen i vår detaljerade guide.

Rekommenderade handelsplattformar för kryptovalutor

[br]

eToro logo

eToro

2000 SEK

Minsta insättning

Finns i Sverige

Binance-Logo

Binance

Endast krypto, ingen Euro/SEK-deposition

Finns i Sverige

[br]

Vissa handelsplattformar som eToro har en integrerad social handelsplattform, där kan du se och kopiera strategier från professionella traders eller stora fonder.


Hur kan jag köpa kryptovalutor?

Vill du köpa kryptovalutor i svenska kronor?

Då rekommenderar vi att du prövar på handel genom den reglerade mäklaren Skilling.

På detta sättet kan du vänja dig vid handel med kryptovalutor utan att behöva oroa dig för säker lagring av kryptovalutor i wallets och att riskera förlora pengar till hackers.

Tyvärr är många krypto handelsplattformar fortfarande oreglerade, vilket lett till förluster över 1,5 miljarder dollar för investerare genom tiderna. Nyligen drabbades Binance en av världens största krypto handelsplattformar och meddelade att 42 miljoner dollar stulits av en okänd hacker.

Nytt: eToro är inte längre bara en mäklare utan nu även en krypto handelsplattform med “riktiga” kryptovalutor. Tack vare reglering har du möjlighet att både köpa kryptovalutor och ha insättningsskydd.

Vi råder dig att inte investera allt i en enda kryptovaluta.

Diversifiera din portfölj i 4-5 stabila projekt med goda framtidsutsikter.

Kolla på de 20 största kryptovalutorna och ta reda på projekten som har aktiva utvecklingsteam och samarbete med stora företag.

BESÖK HANDELSPLATTFORM

Kapitel 6

Plånböcker – Hur skyddar jag mina kryptovalutor?


Har du bestämt dig för att köpa “riktiga” kryptovalutor istället för certifikat (CFD-handel)?

Då bör du se till att dina kryptovalutor är säkrade på bästa möjliga sätt.

Online-wallets erbjuder alltid en möjlighet för hackers och andra kriminella. Det är även anledningen till varför så många investerare skapar sina egna offline datorer, vilka bara lagrar programvaran till plånböckerna.

Med det är inte endast mot hackers du behöver säkra dina kryptovalutor. Det kan alltid hända att din dator blir defekt eller data på hårddisken raderas.

När du har tappat bort din privata nyckel finns det ingen chans att få tillgång till dina kryptovalutor.

Det är därför viktigt att skapa en så kallad “papper wallet”, en nedskriven säkerhetskopia på ett pappersark som du kan förvara på någon säker plats.

För att göra detta måste du skriva ner din privata nyckel samt korrekt ordföljd för att kunna återställa din plånbok om något skulle hända.

Om du vill skydda dig helt från hackers kan du införskaffa en hardware wallet (hårdvaruplånbok).

En hardware wallet fungerar som ett USB och lagrar säkert dina privata nycklar. När du har installerat hårdvaruplånboken är det bara möjligt att komma åt din plånbok med USB stickan.

Dessa hårdvaruplånböcker är tillgängliga för låga kostnader. Till exempel kostar den mest använda plånboken Ledger Nano S endast 619 kronor.

Tips:Logga in på eToro så slipper du oroa dig för att installera en wallet. Mäklaren tar hand om säkerheten för dina kryptovalutor och administrationen av din wallet.

Heta tips och erfarenheter om investeringar i kryptovalutor [year]


Tips 1: Ansedda kryptovalutor

Investera endast i stabila och etablerade projekt med ett bra utvecklingsteam. Projekt som Ethereum, IOTA, Cardano eller Ripple har tidigare bevisat att de kan samarbeta med företag utanför kryptovärlden.

Tips 2: Diversifiera!

Lägg inte alla ägg i samma korg, varje hälsosam portfölj har en viss diversifiering. Undvik att förlora allt om en plötslig händelse medför att en kryptovaluta försvinner helt.

Tips 3: Grundläggande analys

Övervaka inte bara kryptovalutans diagram utveckling utan ha även ett öga på den tekniska utveckling och nya samarbeten med företag. Diagram kan kortsiktigt manipuleras för vinster av stora investerare och daytraders. För långsiktig investering är det speciellt viktigt att följa den tekniska utveckling för din valda kryptovaluta.

Tips 4: Rationella beslut

Undvik FOMO och panik vid FUD. FOMO “Fear of missing out” och FUD “Fear, uncertainty and doubt” är två termer som härstammar från känslorna i mänsklig psykologi. Poängen är att du alltid ska försöka göra rationella investeringsbeslut och undvika plötsliga investeringar drivna av dina känslor.

Tips 5: Strategiplanering

Följ din strategi. Oavsett om du daytradar kryptovalutor eller investerar långsiktigt. Planera i förväg om hur du ska bete dig om dina mål uppnås. Speciellt med exponentiellt stigande priser som vi har observerat upprepade gånger med kryptovalutor. Det kan lätt hända att man blir girig och vill få ut mer och mer av investeringarna.

Tips 6: Krypto skatt

Kom ihåg skatterna! I Sverige har det beslutats att kryptovalutor ska kapitalvinstbeskattas för 30%. Därför är det viktigt att förstå hur du ska redovisa dina vinster eller förluster för skatteverket.


Gillade du artikeln eller saknar du fortfarande information?

Hur upplevde du att investera i kryptovalutor?

Låt oss veta i kommentarerna!

BÖRJA HANDLA KRYPTOVALUTOR

[wpsites_comment_form]