Handla krypto direkt hos
Skilling med BankID & Swish!  

Var kan jag köpa Chainlink (LINK)

Steg för steg köpguide 2021


Köpa Chainlink LINK

Nuvarande kurs:

180.20 SEK

I den här artikeln visar vi dig hur du framgångsrikt investerar i kryptovalutan Chainlink .

Som en investerare har du olika alternativ:

Du kan handla Chainlink certifikat eller köpa LINK coins på en kryptobörs.

I denna artikeln kommer du lära dig vilka skillnaderna är mellan dessa varianter och vilket alternativ som passar dig bäst!Introduktion

Vad är egentligen Chainlink (LINK)?


Chainlink crypto logo


Chainlink är en blockchain-plattform designad för att bygga en bro mellan blockkedjor/kryptovalutor och traditionella betalningsleverantörer som Visa, Wells Fargo och HSBC. Under 2017 genomfördes Chainlinks ICO (Initial Coin Offering) och där ERC-20 LINK tokens distribuerades. Priset för en LINK token var $0,11 (0.00038 ETH) och max kapaciteten på 32 miljoner dollar uppnåddes.

Chainlink möjliggör anslutning av olika blockkedjor såsom Ethereum och Bitcoin via Oracle med riktiga applikationer, databaser och olika gränssnitt (API:er) från äldre system, vilket ännu inte finns i denna form. On-chain behandlas Smart Contracts med parametrar som anges i ett SLA (Service Level Agreement). Uppgifterna från Oracle sammanfattas, verifieras för att förhindra manipulering och belönar LINK coins.

Nuvarande LINK i cirkulation är 350,000,000 med ett totalt utbud på 1,000,000,000 LINK. Kryptovalutan upplevde en enorm prisökning under juni och juli 2019, bland annat på grund av olika tillkännagivanden av samarbeten, särskilt Google.

Kapitel 1

Var kan jag köpa Chainlink?


Rekommenderade handelsplattformar för Chainlink (LINK) handel:


bitpanda logo

BitPanda

250 SEK

Minsta insättning

Finns i Sverige

Binance

Endast crypto

Ingen insättning av EUR/SEK

Finns i Sverige

Snabbguide: Hur köper man Chainlink (LINK)?

 1. Välj en ansedd handelsplattform som erbjuder din insättningsmetod.
 2. Öppna ett konto och verifiera dig själv.
 3. Gör en insättning på ditt konto.
 4. Köp Chainlink (LINK) med fiatvaluta (SEK, EUR, USD).
 5. Förvara dina kontouppgifter och mynt säkert.

Steg 1

Kryptomäklare vs kryptobörs


När du investerar i kryptovalutor har du valet mellan följande alternativ:

 • Handla kryptovalutor med certifikat hos en online mäklare (CFD-handel)
 • Köpa underliggande “riktiga” kryptovalutan på en kryptobörs

CFD:er är finansiella derivat där du köper “long” och säljer “short” för vald kryptovaluta. Du kan då dra nytta av prisfluktuationer utan att behöva förstå själva tekniken bakom kryptovalutorna. Om du köper “riktiga” kryptovalutor på en kryptobörs kan du skicka dem till din egen plånbok. Du är själv helt ansvarig för din plånbok och är din egen bank.

CFDFördelar
+ Hög säkerhet
+ Enkel inloggning
+ Handel med hävstång möjlig
+ Du kan dra nytta av prisfluktuationer
+ Du behöver ingen plånbok för förvaring


Nackdelar
– Du äger inga ”riktiga” kryptovalutor
– Ofta är det bara de 20-30 största kryptovalutorna som är tillgängliga


“Riktig” kryptovalutaFördelar
+ Du är ensam ägare av dina mynt
+ Globala transaktioner utan transaktionskostnader
+ Användning utvecklar din egen tekniska förståelse
+ Stort val av kryptovalutor


Nackdelar
– Du är ansvarig för säkerheten
– Tekniska kunskaper krävs
– Ingen hävstång handel
– För närvarande begränsade utbetalningsalternativ


Båda alternativen erbjuder utmärkta möjligheter att dra nytta av den närmande krypto-boomen. Om du är tekniskt intresserad av blockkedjetekniken är “riktiga” kryptovalutor vägen att gå. Om du är mer intresserad av handel och prisutveckling av kryptovalutor och du vill inte äga kryptovalutorna under längre perioder, då passar CFD-handel dig. Jag bestämmer mig för…

Kapitel 2

Köp Chainlink certifikat


Tyvärr är det för närvarande inte möjligt att handla Chainlink certifikat genom en CFD-mäklare.

Vi kommer uppdatera denna artikel så snart det finns en mäklare som erbjuder LINK certifikat.

Kapitel 3

Köp Chainlink (LINK) coins


Om du vill köpa LINK coins via en kryptobörs rekommenderar vi Bitpanda. Där kan du också köpa Bitcoin och Ethereum, men även andra kryptovalutor som IOTA.

Bitpanda är ett startup-företag från Österrike som erbjuder handel med kryptovalutor till låga avgifter och möjlighet att lätt överföra investeringar till din egna wallet.


Steg 2

Skapa ett konto på Bitpanda


Först behöver du skapa ett konto hos Bitpanda.

För att göra det klickar du på “Get started” i det högra hörnet och fyller i uppgifterna

Bitpanda konto


Steg 3

Insättning på Bitpanda


Innan du kan sätta in pengar på ditt konto krävs det att du verifierar ditt konto.

Klicka på “Verify now” på hemsidan för att gå vidare.

För att verifiera ditt konto behöver du fylla i din adress och ett telefonnummer.

verifierar Bitpanda konto


Steg 4

Köp Chainlink (LINK)


Efter att du verifierat ditt konto och gjort en insättning kan du göra din Chainlink investering!

När du är inloggad på hemsidan så hittar du Chainlink (LINK) genom att gå till “Prices” under menyn. Här kan du sedan söka efter Chainlink / LINK.

Köp Chainlink (Bitpanda)

Den blå knappen “Buy LINK” tar dig till köpmenyn.

Bestäm dig för hur mycket du vill investera och ange antalet LINK du vill köpa.

Bekräfta ordern och nu har du investerat i Chainlink!

Köpa LINK coin

 

Kapitel 4

Vad är Chainlink?


En överblick av de viktigaste funktionerna för Chainlink


Låt oss kort beskriva problemet med de flesta nuvarande blockkedjorna, innan vi går in på detaljerna av Chainlinks teknologi. De flesta har hört talas om Bitcoin nu, en digital valuta baserad på blockchain-teknik. Men många förstår inte varför denna teknologin är revolutionerande.

För första gången i historien möjliggör blockkedjor en “triple-entry accounting” som stöds av ett distribuerat nätverk av datorer som kan nå konsensus på huvudboken. Handel kräver nu inte längre en betrodd tredje part för att underlätta och dokumentera transaktionen, utan istället kan man lita på det decentraliserade protokoll för att genomföra transaktioner direkt via peer-to-peer (P2P). Resultaten av handel kan lagras i en vanlig huvudbok tillgänglig för alla inblandade. Även om detta är ett stort framsteg är begränsningen till enskilda funktioner ett problem med blockkedjor, till exempel att Bitcoin endast används som ett P2P betalningsalternativ.

Ethereum har tagit blockchain funktionaliteten till en ny nivå genom att tillhandahålla smarta kontrakt “smart contracts”. Det betyder att blockkedjan kan utföra en mängd olika funktioner med hjälp av kod som består av “if/then” parametrar för att skapa transaktioner, till exempel om X inputs händer, genereras Y outputs.

Vad Ethereum och smart contracts gjort möjligt

Det är inte längre nödvändigt för ett blockkedja att endast begränsa sig till att vara ett betalningsalternativ. Andra tillgångar som fysiska tillgångar (produkter, fastigheter etc.), data och värdepapper etc. kan idag representeras digitalt på Ethereum blockkedjan och digitalt förses med avtalsvillkor för överföring. Villkor kan utlösas av externa uppgifter, till exempel ett sportspel som beror på resultatet av en match, eller en lånebetalning som beror på bankens nuvarande räntor.

Huvudsakligen kan människor ingå en mängd varierande avtalsenliga förpliktelser med okända personer och fortfarande lita på att kontraktet kommer att fungera som planerat så länge det smarta kontraktet får korrekt data. Problemet med smart contracts är att de inte kan pålitligt få den information de behöver eller anslutas till befintliga externa system. Detta leder till det första avgörande användningsfallet för Chainlink: anslutning.

Med hänvisning till ovan nämnda funktionen om X sker Y, uppstår frågan vilka dessa är? X representerar input till kontraktet som alltid kommer från en datakälla. Denna data kan vara sportdata, marknadsdata, händelsedata, data från en systemdatabas, etc. Uppgifterna matas in i “smart contract”, vilket sedan får “smart contract logic” att utfärda en utgång Y. Y representerar en åtgärd som vanligtvis kommer att ta form av en betalning, överföring, åtkomst/tillstånd beviljats eller nekats. Det vill säga, smart contracts kan använda extern data för att interagera med sin logik och sedan generera output som utlöser någon form av handling.

Chainlink: Koppling mellan blockchain och äldre system

Medan de flesta blockchain-projekten fokuserar på att upphäva och ersätta gamla system, väljer Chainlink ett annat tillvägagångssätt genom att ansluta de äldre systemen (off-chain) och nya blockchain-system (on-chain). Detta är kritiskt eftersom majoriteten av den data som krävs för att utlösa smart contracts finns i de äldre systemen, vilka inte kommer försvinna på kort sikt. Det är därför viktigt att blockkedjor kan fungera med dem. Äldre system kan också effektivisera många processer genom att integrera Distributed Ledger teknik och utnyttja blockchains tekniska framsteg.

Chainlink oracles

Anslutningsegenskaperna är centrala för att uttnyttja smart contracts, men detta händer bara när deras dataskydd är av största vikt, vilket leder oss till Chainlinks andra specialfunktion: säkerhet.

En anledning till blockchains stora popularitet är deras höga säkerhet jämfört med konventionella databassystem. Eftersom de är decentraliserade och körs samtidigt på tusentals datorer som alla hanterar en kopia av huvudboken, till skillnad från centraliserade system kan de inte hackas.

Att arbeta med smart contracts och oracles är emellertid problemet att de nuvarande oracle-lösningarna inte är decentraliserade. Dessa är antingen tredjepartslösningar eller intern oracle skapad av en av de inblandade parterna. Säkerheten för smart contracts är således inte given, eftersom centraliserade oracles är en attackpunkt för manipulering. Det är anledningen till behovet av decentraliserade oracles.

Chainlink tillåter skaparen av ett smart contract att välja så många oracles personen vill (distributed oracle) liksom vilka och hur många datakällor (distributed sources). Till exempel kan ett företag som hanterar aktier aggregera data från olika leverantörer (Reuters, Bloomberg, etc.) och bearbeta det ytterligare. Med binära poster är det möjligt att göra genomsnitt och bortse från outliers. Noder som tillhandahåller outlier data måste betala en straffavgift och få negativt betyg. Därför är det i bästa intresse för utgivarna av uppgifterna att säkerställa kvaliteten på deras data.

Ytterligare säkerhetsfunktioner hos Chainlink:

Trusted Execution Environment (TEE): Den part som ber utgivarna av data kan välja noder som använder en viss typ av hårdvara, exempelvis Intel SGX. Detta minskar ytterligare riskerna hos oracle.

Zero Knowledge Proof (ZKP): Kan användas för att verifiera att en given nod har gjort en transaktion utan att avslöja ytterligare detaljer om transaktionen. Tekniken används bland annat i kryptovalutan Zcash. Denna princip används av Chainlink med interaktionen mellan noder och oracles.

Ett annat vanligt problem med blockchain teknologin är den begränsade skalbarheten. Chainlink löser detta genom att använda WebAssembly (WASM) program som kan köras tillsammans med TEE. Detta gör att många funktioner kan köras “off-chain” i TEE, vilket är mycket snabbare än beräkningar “on-chain”. Endast uppgörelsen måste hanteras “on-chain”, men beräkningarna för dessa är minimal.

Chainlink förenar tre av de viktigaste funktionerna av blockchains: anslutning, säkerhet och skalbarhet. Det resulterar i att det är ett av de mest intressanta projekten inom sektorn för att koppla den verkliga världen till distributed ledger technology.

Användning av Chainlink

Den potentiella användningen av Chainlink är mycket mångsidig, bara för att all tillgänglig data kan matas och bearbetas. Här är några exempel:

 • Kursdata:Exakt allokering av Stablecoins till Fiat-valutor.
 • Information om kapitalmarknaden: Priserna på de tokeniserade tillgångarna/värdepapper.
 • Referensdata för benchmark: Inkludering av räntor i finansiella derivat.
 • Certifiering: Akademiska prestationer eller statligt utfärdade identitetshandlingar.
 • Statisk/Pseudostatisk data: Säkerhetskoder, landskoder, valutakoder.
 • Väderdata: Beräkning av försäkringspremier baserat på väderprognoser.

Idén att kunna ansluta alla system och databaser över hela världen utan stor ansträngning och kostnad är redan mycket attraktivt. Men om du föreställer dig att dessa system kan interagera med varandra endast baserat på data, kan idén om en fjärde industriell revolution inte vara omöjlig. Chainlink kan bli en pionjär inom digitaliseringen av alla relaterade processer.

 

Partnerskapet mellan Chainlink och Google

Chainlink Google Partnerskapet

 

Under våren 2019 orsakade Chainlink en sensation “Google Cloud”, IT-jättens division för cloud computing services meddelade att de arbetade med hybrid blockchain/cloud-applikationer med Ethereum och Google Cloud. Chainlink nämndes också i denna kommunikation.

…placing BigQuery data available on-chain using a Chainlink oracle smart contract. Possible applications are innumerable, … high and immediate utility: prediction marketplaces, futures contracts, and transaction privacy.” – Allen Day (Google)

Förutom partnerskapet med Google finns det många fler:

 • Dapps Inc: Tillsammans med Dapps Inc., kommer Chainlink att integrera deras oracle-system på Dappsuite-plattformen EBC, som också används av Salesforce.
 • Matic, GoChain & Harmony: Dessa tre krypto-projekt kommer också att integrera Chainlink oracle.
 • KAIKO: Kaiko är en leverantör av marknadsdata för kryptovalutor och kommer att fungera som en källa för krypto relaterad information för Chainlink oracle nätverket.

 

Till skillnad från många andra blockchain-plattformar som också tillkännager många partnerskap har Chainlink en definitiv användning redan från början.

Chainlink forskningsteam

Chainlink Research

Ann Grackin – verkställande direktör (vd)

Ann Grackin leder Chainlink Research och är särskilt bekymrad över leveranskedja-strategin. Hon har tidigare varit vice verkställande direktör för leveranskedjestrategin för AMR Research, ledande för försäljnings- och produktavdelning för Verilytics och tidigare även vice verkställande direktör för Avicon, ett IT-konsultföretag.

Bill McBeath – Chief Research Officer

McBeath koordinerar teamets vetenskapliga arbete. Han har över 20 års erfarenhet av affärs- och teknologi-forskning och mjukvaruarkitektur. Tidigare var han chef för nätverk, prestanda och systemintegration.De andra medlemmarna är mycket kvalificerade och har en mängd erfarenhet inom olika branscher. På lång sikt är detta en mycket bra grund för en krävande och hållbar utveckling av Chainlink-ekosystemet.

Kapitel 5

Chainlink Wallet – Förvara LINK säkert


Obs: Om du har valt en CFD-investering kan du hoppa över det här avsnittet eftersom mäklaren tar hand om säkerheten för dina insättningar.

Det är endast när du själv kontrollerar de privata nycklarna som dina LINK-tokens verkligen tillhör dig och är skyddad från flertalet olika hackerattacker. Eftersom LINK är en ERC-20 token kan du använda all programvara och hardware wallets som stöder Ethereum.

Chainlink Hardware wallets

Ledger och Trezor wallets är två alternativ som du kan förvara majoriteten av kryptovalutor på.

Chainlink Software wallets

MetaMask installeras som ett plugin för Firefox eller Google Chrome och kräver ingen registrering. MetaMask är gränssnittet till Ethereum-nätverket och behövs för att använda distribuerade applikationer på Ethereum blockkedjan. Den snabba installationen och den intuitiva designen gör den till en av de mest populära ETH-plånböckerna.

Slutsats

Chainlink är definitivt ett av blockchain-projekten som borde vara på skärmen under de närmaste åren. Tekniskt sett är konceptet banbrytande och kan om det lyckas implementeras förändra interaktionen mellan stora företag och DLT (Distributed Ledger Technology). Intresset för projektet är stort och kommer förväntas fortsätta växa. Alla som investerar i kryptovalutor bör tänka på en position i LINK.

Leave a Comment