Handla krypto direkt hos
Skilling med BankID & Swish! Med nästintill 0% spreadavgifter  

Introduktion till Bitcoin – En digital valuta

Estimerad lästid: 11 min.

Artikeln kommer svara på de grundläggande frågorna om Bitcoin. Perfekt för dig som är nyfiken och osäker på vad den nya Bitcoin trenden är. Du behöver inte längre vara kollegan som inte hänger med på den heta krypto trenden!

[br]
[br]
[br]
[br]
[br]
[br]
[br]
[br]
[br]
[br]

Vad är Bitcoin?

Bitcoin med förkortningen BTC är en digital valuta och uppfanns 2008 av det pseudonyma namnet Satoshi Nakamoto. Grunderna om den digitala valutan presenterades i en så kallad vitbok (whitepaper). Där beskrivs det peer-to-peer (P2P) nätverk idag känt som Bitcoin, vilket möjliggör ekonomiska transaktioner utan en tredje part i form av en bank. Transaktionerna är offentligt tillgängliga och lagrade på blockkedjan (blockchain). Det kan beskrivas som ett offentligt redovisningssystem. Bitcoin transaktionerna debiteras från avsändaren och krediteras hos mottagaren vanligtvis inom några minuter.

Det finns inga inträdeshinder för att delta i Bitcoin nätverket. Identifiering och verifikation är ett måste hos banker, vilket inte är nödvändigt för Bitcoin transaktioner. Många Bitcoin-anhängare betonar framförallt karaktäristiken av decentralisering om och om igen. Det betyder att Bitcoin inte är beroende av stater, institutioner eller företag för att fungera. Bitcoin-nätverket kan inte stängas av eftersom blockkedjan är utspridd på ett stort antal enheter över hela världen. Det finns ett legitimt hopp om att Bitcoin inte bara ska ses som ett alternativt betalningssystem, utan kommer på grund av sin innovativa teknik, även effektivisera internet och på så sätt revolutionera branschen.

Bli ett proffs jämfört med dina kollegor och vänner, läs vidare för en djupare förståelse inom ämnet Bitcoin.

Bakgrund – Finanskrisen

Finanskrisen med start i Nordamerika skapade turbulens på hela världsmarknaden under 2008. Det slutade med att de stora investmentbankerna i USA fick ekonomiskt stöd från USA:s finansdepartement (United States Department of the Treasury). Räddningspaketet godkändes den 3:e oktober 2008 och uppgick till 700 miljarder dollar. I slutet av oktober 2008 publicerades Bitcoins vitbok (white paper) av Satoshi Nakamoto (pseudonym).

Första blocket (genesis block) av Bitcoins blockkedja skapades i början av januari 2009 och innehöll meddelandet ”The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks”. En kommentar som påpekar att personen/gruppen bakom Bitcoin inte samtycker med att ge räddningspaket till bankerna för deras vårdslösa agerande.

Viktigaste Bitcoin-termerna

Blockkedja (Blockchain): En decentraliserad databas sammanfogad av kryptografiska tekniker. Det beskrivs som ett offentligt redovisningssystem och kan inte i efterhand manipuleras.

Decentralisering: Ingen äger Bitcoin nätverket och det är helt oberoende av stater och institutioner. Teknologin gör så att det inte kan stängas av. Blockkedjan är distribuerad över hela världen på alla deltagares datorer. Alla har möjlighet att delta och hjälpa till nätverken.

Pseudonymitet: På Bitcoin-nätverket används inte namn för att särskilja transaktionerna, utan istället används alfanumeriska adresser som 1GzhZsvkFxULMvXRjfMguNuhvN78B8PJrV. Jämförbart med ett bankkontos IBAN-adress. Endast när adressens namn har upprättats kan en person eller ett företag lokaliseras bakom transaktionen.

Kryptografi: En matematisk metod för att kryptera data så att inte alla kan läsa det. En nödvändighet för att säkerställa Bitcoin transaktioner.

Fri tillgång: Det finns ingen begränsning till vem som får använda Bitcoin nätverket. En verifikation (likt att skapa ett bankkonto) krävs inte för att börja använda den digitala valutan. Ingen diskrimineras.

Oföränderlig: Den redan existerande och ständigt växande blockkedjan kan inte ändras. Data kan inte manipuleras. Transaktioner är irreversibla.

Bitcoin mining: Skapa nya Bitcoins genom att ge datorkraft till nätverket. Datorkraften gör nätverket säkrare samt hanterar Bitcoin transaktionerna, vilket belönas med Bitcoin.

Bitcoin tillförsel

Den totala andelen Bitcoin i cirkulation är begränsad till 21 miljoner stycken och sista Bitcoinen förväntas bli utvunnen år 2140. Hittills har cirka 17–18 miljoner Bitcoin genererats och belöningsandelen för den tillförda datorkraften halveras vart fjärde år. Varje Bitcoin kan delas upp till åtta decimaler, minsta enheten 0,00000001 BTC kallas för en (1) Satoshi.

Bitcoin ökning
Bitcoins cirkulation, närmar sig asymptotiskt 21 miljoner Bitcoins.

Bitcoin kurs

Bitcoin kursen har haft en strålande utveckling från början av 2009 tills idag. Under 2009 kunde man köpa en (1) Bitcoin för endast några ören, vilket vid årsskiftet 2017/2018 ökat till ett pris på uppemot 160,000–170,000 kronor. Vägen dit har dock varit mycket volatil och utsatts för flera extrema prissvängningar. Det har funnits perioder där Bitcoin priset har multiplicerats inom några veckor. Under perioder där ett starkt positivt momentum byggts upp och med knappt några dagar av förluster. Många dagar växte priset på Bitcoin med dubbelsiffriga procenttal. Å andra sidan har vi lika bra erfarenheter med negativt momentum, vilket kan sträcka sig över flera månader.

Bitcoin kurs graph coinmarketcap
Bitcoin kursen från mitten av 2013 till oktober 2019

Om du investerar i Bitcoin måste du lära dig att hantera dessa kraftiga prisfluktuationer och bli mentalt förberedd att hantera dem. Det går att skapa en förmögenhet snabbt med Bitcoin, men du kan lika snabbt förlora pengar. Bitcoin har haft en tendens att ha fler positiva perioder än negativa och det är en av anledningarna till varför Bitcoin har en marknadsvärdering på flera miljarder dollar idag.

Köp Bitcoin

Hur köper jag Bitcoin? För att besvara denna vanliga frågan har vi skapat en dedikerad artikel enbart för det.

I allmänhet är det värt att notera att du endast bör välja en ansedd, licensierad och etablerad Bitcoin handelsplattform. Det finns många olika plattformar du kan köpa och sälja kryptovalutor, varav alla inte har europeiska licenser. För att vara på den säkra sidan bör du endast lita på rekommenderade handelsplattformar som har blivit ordentligt undersökta och prövade.

Om du vill köpa Bitcoin med Swish, PayPal, kreditkort, banköverföring eller PaySafeCard, har vi på vår hemsida länkat olika handelsplattformar där du kan tryggt investera i Bitcoin. Välj en som verkar rätt för dig. De flesta handelsplatser erbjuder ett större utbud än enbart Bitcoin, där du kan välja andra stora kryptovalutor som Ethereum, Litecoin, Ripple, IOTA, NEO, Dash och Stellar.

Skilling

1000 SEK

Minsta insättning

Finns i Sverige

1000 SEK

Minsta insättning

Finns i Sverige

[br]

Bitcoin plånbok

En Bitcoin plånbok är nödvändig för att säkert förvara dina Bitcoins. Det säkerställer främst att du själv ansvarar för din portfölj och blir oberoende av handelsplattformar eller andra leverantörer. Du är ägaren, eftersom du har kontroll över de privata nycklarna (se nedan för detaljer).

Det finns olika typer av Bitcoin plånböcker.

Online Bitcoin plånbok

 • Möjlighet att ansluta sig till plånboken dygnet runt, inga tekniska förkunskaper krävs.
 • Exempelvis: www.blockchain.com

Desktop Bitcoin plånbok

 • En programvara som hämtar hem hela blockkedjan (kräver stort hårddiskutrymme) till din dator och uppdateras hela tiden.
 • Exempel: Bitcoin Core Wallet

Bitcoin Cold Wallet

 • En enhet som lagrar dina privata nycklar och därmed behåller din Bitcoin plånbok offline. Oftast likt ett/en USB-minne/Bankdosa man kan ansluta via USB-kabel till din dator.
 • Du kan även vara gammaldags och skriva ner dina privata nycklar på papper, så kallade ”Pappersplånböcker”.
 • Exempel: Nano Ledger, Trezor
hardware wallets trezor ledger
Bitcoin hardware wallets – bild på de två populäraste hårdvaruplånböckerna, Nano Ledger & Trezor

Skicka Bitcoin

Att skicka Bitcoin är likt en banktransaktion. Du loggar in med din privata nyckel till din plånbok. Du ska sen ange mottagarens Bitcoin adress samt storleken på transaktionsbeloppet. Du kan kräva att konfirmera transaktionen genom en kod innan den skickas iväg. Transaktionerna kräver en liten transaktionskostnad för att hanteras, oftast endast en liten slant. Var tionde minut behandlas transaktionerna på Bitcoin-nätverket, vilket kräver lite tålamod. Nätverket är operativt alla dagar dygnet runt.

Mottag Bitcoin

Du behöver inte göra något för att ta emot Bitcoins. Se bara till att du ger avsändaren rätt Bitcoin adress (din offentliga Bitcoin adress, inte din privata nyckel!). Du ser oftast en inkommande transaktion direkt efter den är skickad, men konfirmation av transaktionen kan ta ett tag. Endast efter att transaktionen är bekräftad kan du använda dem, om så önskas.
Bitcoin Publik Nyckel – Offentlig nyckel / Bitcoin adress
Den offentliga Bitcoin nyckeln eller Bitcoin adressen liknar ett IBAN från ditt bankkonto. Alla kan se din unika adress och det är den du lämnar ut till personer som ska skicka en Bitcoin transaktion till dig. Bitcoin adress består av 27–34 alfanumeriska tecken och börjar antingen med en 1 eller 3. Bokstäverna ”O”, stora ”I” och lilla ”l” samt siffran ”0” används inte för att undvika risken av förväxling. Stora och små bokstäver är väsentliga. Ett exempel på en Bitcoinadress: ”1GzhZsvkFxULMvXRjfMguNuhvN78B8PJrV”. Adressen kan även visas som en QR kod, du kanske redan har sett ”Accepterar Bitcoin” skylten utanför en butik där de även visar QR koden. Din Bitcoin adress är tillgänglig via din Bitcoin plånbok.

Tjäna Bitcoin

Om du inte vill köpa Bitcoins och inte delta i blockkedjan (se nästa avsnitt gruvdrift/mining), men vill fortfarande tjäna ihop lite Bitcoin finns det två alternativ. Första alternativet är att hitta en Bitcoin kran (Bitcoin faucet) på nätet. Det kan vara att du ska kolla på reklam eller delta i en undersökning och i utbyte får du ett par kronor i Bitcoin. Vi rekommenderar inte någon specifik sida här då de konstant kommer och går. Det andra alternativet är att acceptera Bitcoin som betalningsalternativ, speciellt ett lämpligt alternativ för frilansare. Tänk dock på att fakturor betalda i Bitcoin ska redovisas i samband med deklarationen. Det är viktigt att registrera datumet och den aktuella växelkursen BTC/SEK.

Bitcoin – Gruvdrift / Mining

Bitcoins genereras genom gruvdrift. Där de funna blocken är adderade till den befintliga Bitcoin blockkedjan. Gruvdriften på nätverket är nödvändig för att skapa nya Bitcoins tillgängliga samt att bearbeta Bitcoin transaktionerna. Det medför även en säkerhetskomponent till nätverket, eftersom varje hittat block bekräftar föregående block i blockkedjan. Därmed minskar sannolikheten att redan funna block manipuleras senare.

För att kunna delta i gruvdriften måste du tillhandahålla datorkraft. Denna datorkraft används sedan för att lösa en kryptografisk uppgift, även känd som ”Proof-of-Work” förkortat PoW (Bevis på arbete). Blocken genereras ungefär var tionde minut. Endast en kan lösa uppgiften först och därmed hitta blocket. Belöningen personen får som finner blocket är för närvarande 12,5 BTC (halveras vart fjärde år) och även samtliga transaktionsavgifter i blocket. Ju mer datorkraft som globalt används för att lösa den kryptografiska uppgiften, desto högre blir svårighetsgraden. Svårighetsgraden utvärderas på nytt varannan vecka. Högre svårighetsgrad medför att mer datorkraft behövs, vilket betyder att mer elektricitet används och det blir dyrare att upprätthålla gruvdriften.

Bitcoin mining med ASIC
Bitcoin gruvdrift hårdvara, ASIC.

Är Bitcoin gruvdrift lönsamt?

Frågan man ställer sig efter föregående stycke, tjänar man något på Bitcoin gruvdriften? Tidigare kunde man lätt delta i gruvdriften med en dator eller laptop, eftersom svårighetsgraden var relativt låg. Idag är det annorlunda. I de flesta fallen är elräkningen för det genomsnittliga hushållet i Sverige för hög för att betala med utvunna belöningarna (12.5 BTC + transaktionsavgifter). Det finns dock två scenarier man kan lönsamt delta i gruvdriften. Första scenariot är om elkostnaderna är extremt låga, exempelvis inom industrin eller i ett land med låga elkostnader. Andra alternativet är att använda specialutvecklad Bitcoin hårdvara (se bilden ovan), dock har hårdvaran en saftig prislapp. Utöver de två alternativen ovan finns det en faktor du inte själv kan kontrollera, prisökning av Bitcoin.

Bitcoin gruvdrift hårdvara

Ingen använder sin egen dator eller laptop för att lönsamt och framgångsrikt tjäna Bitcoins genom gruvdrift. De involverade använder oftast specialbyggd hårdvara anpassad enbart för Bitcoin gruvdrift, vanligtvis ASICs (Application Specific Integrated Circuits). Den avgörande minisuccén för gruvdriften med ASIC Bitcoin hårdvara är hashraten. Ju högre hashrate desto bättre är Bitcoin generatorn. Oftast anges hashrate i Terahash per sekund (TH/s). Effektiviteten hos Bitcoin hårdvaran är en annan viktig punkt. Hur effektivt kan elektriciteten omvandlas till datorkraft, mätt i watt pep gigahertz (watt/GH). Sist men inte minst påverkar båda faktorerna priset. En vanlig gruvdrift produkt som exempelvis Antminer kan kosta mellan 1000kr och 10,000kr. Om du är intresserad av att börja delta i gruvdriften rekommenderar vi att du köper en begagnad produkt från exempelvis Blocket eller EBay.

Bitcoin gruvdrifts pool

Du kan erbjuda in gruvdrifts datorkraft till en grupp av andra Bitcoin gruvarbetare. Du kompenseras med en proportionell andel av gruvdriftvinsten för din tillförda datorkraft i gruppen. Några kända gruvföretag inkluderar Bitmain, BitFury och Spondoolies Tech. I dessa sammanhang kommer ofta termen ”moln brytning” (cloud mining) upp. Det betyder att speciella servrar blir uthyrda hos datacentraler för att öka datorkraften.

Bitcoin – Fork / Gaffel

Vad är en Bitcoin gaffel? En fråga som blev särskilt vanlig från början av 2017, det skapades ett par kända Bitcoin gafflar det året (Bitcoin Cash och Bitcoin Diamond). Gaffel är en passande term eftersom det beskriver splittringen av en blockkedja till två (eller fler) blockkedjor. Detta kan ske genom att flera Bitcoin gruvarbetare generera ett godkänt block. Om andra deltagare i nätverket mottar fler än ett godkänt block kan de välja vilket block de vill acceptera. Vanligtvis är det valda blocket även det första mottagna blocket. I sällsynta fall händer det att båda grenarna fortsätter med giltiga block. Kedjan som fortsätter längst blir då huvudkedjan, de flesta deltagarna accepterar dessa.

Den andra kedjan fortsätter inte längre och blir värdelös i sekvensen. Den andra kedjan kan fortfarande få stöd från gruvarbetare och i detta fallet skulle gaffeln lyckas med två olika blockkedjor. Oftast meddelar potentiella gafflar i förväg och vissa gruvdriftsgrupper kan då visa stöd inför gaffeln. Om de stödjer den nya blockkedjan betyder att de vill utveckla en annan version av blockkedjan som är tekniskt annorlunda från huvudkedjan. Detta hände i det bemärkta fallet med Bitcoin Cash.

Bitcoin fork information
Exempel: Gafflar från Bitcoin. Bitcoin som vi känner det är specifikt Bitcoin Core (Segwit 2x) i lila/rosa.

Bitcoin – Skatt

Bra och dåliga nyheter. De bra nyheterna är att i Sverige regleras beskattningen av Bitcoin och andra kryptovalutor i stor utsträckning. De dåliga nyheterna är att modellen för beskattning av kryptovalutor är fortfarande väldigt komplex. Enligt skatteverket ska du deklarera kryptovalutor om du har sålt, bytt eller betalat med dem. Det ska redovisas i K4 bilagan, avsnitt D som du lämnar in tillsammans med din inkomstdeklaration. Skatteverket anser inte kryptovalutor som en valuta och blir behandlade som en inkomst av kapital, vilket betyder att hela vinsten beskattas med 30% och förlusten är avdragsgill till 70%. Om du vill veta mer angående skatt av kryptovalutor i Sverige, läs en mer ingående artikel här.

Sammanfattning

Den inledande frågan ”Vad är Bitcoin?” har blivit besvarad i denna artikeln. Bitcoin är en innovativ och revolutionerande digital valuta. Den har många positiva attribut som decentralisering, fri tillgänglighet, oföränderlighet, pseudonymitet och låga transaktionskostnader. På grund av kryptografiska metoder kan en blockkedja skapas som säkert och självständigt överför Bitcoins. Hela systemet kan övervakas dygnet runt i realtid.

Bitcoin erbjuder även en ekonomisk aspekt där Bitcoin fungerar som en ersättningsvaluta och är nu även ett erkänt finansiellt instrument. Många investerare lägger till Bitcoin till deras portföljer då det finns en stor potential och korrelationen mot andra tillgångar är låg. Ett optimalt tillägg för investerare.

Bitcoin med blockkedjetekniken har å andra sidan potential att bli internet 2.0. Många processer kan accelereras och bli säkrare. Kostnader kan sparas och företag kan fortsätta att dra nytta av effektivitetsvinster. De flesta användningsfallen har inte visat sig förrän nu och är en anledning till varför det är värt att vara en del av utvecklingen och Bitcoins framtid.

Vanliga frågor – FAQ


 • ”Var hittar jag den aktuella Bitcoin-kursen?”

  Vi uppmanar dig att kolla de aktuella kryptovalutakurserna på https://coinmarketcap.com/ eller genom https://www.coingecko.com/.


 • ”Är Bitcoin en bubbla?”

  Bitcoinpriset är mycket volatilt och att investera i kryptovalutor är mycket riskabelt. Extrema låga priser kan följas av extrema höga priser, vilket medför att det kan också vara lönsam investering. Bitcoin miljonärer nämns flitigt i nyheter under perioder med höga priser. Likt andra finansiella investeringar bör du endast investera det du är villig att förlora.


 • ”Hur sparar jag Bitcoin?”

  Läs stycket ”Bitcoin plånbok” i denna artikel för att få en djupare förståelse för hur du ska säkerställa och spara dina Bitcoins.


 • ”Äger jag Bitcoins när jag köper Bitcoin certifikat genom en nätmäklare?”

  Nej det gör du inte. Ett certifikat följer endast Bitcoins prisutveckling. För att köpa och äga dina egna Bitcoins, se specifikt stycke i ”Köp Bitcoin” artikeln.