Handla krypto direkt hos
Skilling med BankID & Swish! Med nästintill 0% spreadavgifter  

Var kan jag köpa IOTA?

Steg för steg köpguide [year]


Köp IOTA guide

Nuvarande kurs:

SEK

I den här artikeln visar vi dig hur du framgångsrikt investerar i kryptovalutan IOTA.

Som en investerare har du olika alternativ:

Du kan handla IOTA certifikat eller köpa IOTA mynt på en kryptobörs.

I denna artikeln kommer du lära dig vilka skillnaderna är mellan dessa varianter och vilket alternativ som passar dig bäst!

Riskvarning: Handel med hävstångsprodukter som CFD:er medför en betydande risk för förlust och kanske inte passar alla investerare. 83% av icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel med denna leverantör. Att handla sådana finansiella instrument är riskabelt och kan medföra en total förlust av ditt investerade kapital.

[br]

IOTA logo

Förord

Vad ska du ha koll på när du köper IOTA?


I denna artikeln kommer vi visa dig hur du köper IOTA med PayPal (och andra betalningsmetoder).

IOTA är en av de mest innovativa teknologierna på blockchain (blockkedje) marknaden, så du bör vara uppmärksam på ett par saker!

Eftersom IOTA skiljer väldigt mycket från andra blockkedjor som Bitcoin, Ethereum, m.fl.

Vi kommer förklara vad IOTA är, så du kommer enkelt kunna besvara följande frågor:

 • Var köper jag kryptovalutan IOTA bäst?
 • Hur skapar jag en säker IOTA plånbok?
 • Varför kan jag inte använda IOTA-adresser flera gånger?
 • Hur säkrar jag mina IOTA-mynt efter inköp?

I denna artikel rekommenderar vi mäklare och handelsplattformar där du säkert och smidigt kan köpa IOTA med PayPal.Det finns några handelsplattformar som kan förneka utbetalningar, ta ut extrema avgifter, eller säljer vidare din privata information.

Vi har exkluderat dessa ”svarta får” från våra listor efter extensiva undersökningar och rekommenderar endast reglerade leverantörer som omfattas av en europeisk tillsynsmyndighet.

[br]

Kapitel 1

Hur köper jag IOTA?


Snabbguide: Hur man köper IOTA?

1. Välj en ansedd plattform som erbjuder din insättningsmetod.
2. Öppna ett konto och verifiera dig.
3. Gör en insättning på ditt konto.
4. Byt din valuta (SEK/EUR) mot IOTA.
5. Skicka köpt IOTA till din säkra plånbok.

[br]

Rekommenderade handelsplattformar för köp av IOTA

eToro Libertex Skilling
Mynt
BTC-Coin-IconETH-Coin-IconMIOTA-IconBCH-IconRipple-IconEOS-IconLTC-IconNEO-IconMonero-IconADA-IconBNB-IconTron-IconUNI-IconXLM-IconZEC-Icon
BTC-Coin-IconETH-Coin-IconMIOTA-IconBCH-IconRipple-IconEOS-IconLTC-IconNEO-IconMonero-IconADA-IconBNB-IconATOM-IconLINK-IconNEM-IconDOT-IconQTUM-IconTron-IconUNI-IconVET-IconXLM-IconXTZ-IconZEC-Icon
BTC-Coin-IconETH-Coin-IconMIOTA-IconBCH-IconRipple-IconEOS-IconLTC-IconNEO-IconMonero-IconADA-IconBNB-IconLINK-IconDOT-IconTron-IconUNI-IconVET-IconXLM-IconXTZ-IconZEC-IconTheta-IconChiliz-IconDogecoin-Icon
Insättningsmetoder SEPA, VISA, Mastercard, PayPal, Skrill, Neteller SEPA, VISA, Mastercard, PayPal, Skrill, Neteller Swish, Klarna, Trustly, SEPA, VISA, Mastercard, Skrill, Neteller
Minsta insättningsbelopp 2000 SEK 1000 SEK 2500 SEK
Avgifter Endast spreadavgifter Courtage från 0,03% Endast spreadavgifter
Hävstång Upp till 2:1 Upp till 2:1 Upp till 2:1
Reglering CySEC CySEC CySEC
Andra instrument Aktier, valutor, råvaror, index ETF, aktier, valutor, råvaror, index Aktier, valutor, råvaror, index
Användare 700.000+ 2.200.000+ Okänt+
Hemsida Besök eToro  

Besök Libertex  

Besök Skilling

CFD:er är komplicerade instrument och kommer med en hög risk för att förlora pengar snabbt, på grund av hävstångseffekten. 67-83 % av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna leverantör. Du bör fundera på om du förstår hur CFD:er fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Steg 1

Välj en mäklare eller handelsplattform


Det finns två sätt att investera i kryptovalutor:

 • Du handlar krypto-CFDs genom en reglerad online-mäklare
 • Du köper mynt på en (ofta oreglerad) handelsplattform med kryptovalutor

Med CFDs satsar du på stigande eller fallande priser med kryptovalutorna. Så du kan dra nytta av prisfluktuationer, utan att behöva lära dig de tekniska kunskaperna kring kryptovalutor.

Men om du bestämmer dig för att köpa kryptovalutor på någon handelsplattform, ska du veta exakt vad du gör. Fördelen med denna metod är att du är ensam ägare över dina privata nycklar och därför 100% ansvarig för dina pengar.

CFDsFördelar
+ Hög säkerhet
+ Enkel inloggning
+ Handel med hävstång möjlig
+ Du kan dra nytta av prisfluktuationer
+ Du behöver ingen plånbok för förvaring


Nackdelar
– Du äger inga ”riktiga” mynt
– Avgifter något högre än på andra krypto handelsplattformar

[br]

Fysiska kryptokurvorFördelar
+ Du är ensam ägare av dina mynt
+ Globala transaktioner utan transaktionskostnader
+ Som utvecklare kan du utveckla projekt baserade på Tangle
+ Användning utvecklar din egen tekniska förståelse


Nackdelar
– Högre säkerhetskrav
– Tekniska kunskaper krävs
– Ingen hävstång handel
– För närvarande begränsade utbetalningsalternativ

[br]
Hantering med IOTA bör du vara medveten om särskilda säkerhetsåtgärder. Vi rekommenderar alla läsare som nyligen deltagit i kryptovärlden att investera i IOTA genom en mäklare.

Alla krypto mäklare på vår lista är alla under övervakning av en EU-finansiell tillsynsmyndighet och ger ytterligare säkerheter, exempelvis insättningsgaranti på upp till €20,000 för alla investerare.

Om du redan har investerat i andra kryptovalutor och vill uppleva fördelarna av Tangle (gratis transaktionskostnader och höga transaktions hastigheter rekommenderar vi kombinationen av krypto handelsplattform + en hårdvara plånbok.

Jag bestämmer mig för…

Kapitel 2

Köp IOTA CFD


Kryptomäklare låter dig enkelt köpa IOTA-CFD:er utan att behöva förstå den underliggande teknologin eller förvaringen av IOTA.

Till skillnad från kryptobörser är kryptomäklare också föremål för strikt statlig reglering. Detta innebär att dessa leverantörer erbjuder skyddsmekanismer med strikt övervakning av myndigheter som till exempel finansiella tillsynsmyndigheterna. Som investerare har du ett antal fördelar, till exempel den europeiska insättningsförsäkringen för oinvesterade fonder.

Libertex är en av de populäraste mäklarna att erbjuda handel med IOTA CFDs. Libertex är en av de största mäklarna i världen med över 2,2 miljoner användare. Plattformen är särskilt känd på grund av sponsring med de kända fotbollsklubbarna FC Valencia och Tottenham Hotspurs.

Libertex – den mest kända kryptomäklaren för IOTA

Libertex
Kryptovalutor
BTC-Coin-IconETH-Coin-IconMIOTA-IconBCH-IconRipple-IconEOS-IconLTC-IconNEO-IconMonero-IconADA-IconBNB-IconATOM-IconLINK-IconNEM-IconDOT-IconQTUM-IconTron-IconUNI-IconVET-IconXLM-IconXTZ-IconZEC-Icon
Insättningsmetoder SEPA, VISA, Mastercard, PayPal, Skrill, Neteller
Minsta insättningsbelopp 1000 SEK
Avgifter Courtage från 0,03%
Hävstång Upp till 20:1
Regulierung CySEC
Andra instrument ETF, aktier, valutor, råvaror, index
Användare 2.200.000+
Hemsida Registrera dig hos Libertex  

Riskvarning: 83% av icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel.

På Libertex-plattformen köper du inte den underliggande kryptovalutan, utan en finansiell produkt som följer det aktuella priset för vald kryptovaluta, dessa kallas för Contracts for Difference (CFD).

Det betyder att investeraren spekulerar på prisutvecklingen, vilket kan både vara upp eller ner.

Handelsplattformen erbjuder också möjligheten att handla med hävstång, vilket möjliggör handel med en större position – till en högre risk.

Att kunna anpassa hävstången efter din egen strategi är en fördel med CFD:er, investerarna kan proaktivt justera möjligheten och risken för placeringen.

Insättningsalternativ

Kryptomäklare erbjuder oftast ett brett utbud av insättningsalternativ.

Libertex erbjuder många populära alternativ:

 • MasterCard
 • VISA
 • PayPal
 • Banköverföring (SEPA)
 • Trustly
 • Skrill
 • Neteller

Du finner alla insättningsalternativ på deras hemsida, du kan enkelt välja mellan dessa alternativen när du ska sätta in pengar på ditt nya konto.

Avgifter

Avgifterna för en kryptomäklare brukar skilja sig från kryptobörser genom att det vanligtvis inte finns några transaktionsavgifter.

Istället använder kryptomäklare ofta sig av spreads för att tjäna sina pengar. Hos Libertex är spreaden emellertid 0, vilket betyder att den inte existerar. Istället använder sig mäklaren av en courtageavgift.

Om du använder dig av hävstång hos en kryptomäklare bör du vara uppmärksam om det finns några så kallade “nattavgifter”.

Du kan enkelt följa avgifterna du har betalat på Libertex i din portföljöversikt.

Reglering och verifiering

Kryptomäklare brukar i allmänhet omfattas av riktlinjerna från den finansiella tillsynsmyndigheten CySEC (EU). Libertex CySEC har licensnummer 164/12.

För dig betyder det att du måste verifiera dig själv om du vill handla hos en kryptomäklare. En process som kan vara lite tråkig, men medför en säkrare upplevelse för dig.

IOTA / USD
IOTA kurs
$ 0.234372
-8.07%
Gå direkt till Libertex  

Riskvarning: 83% av icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel


Köpa IOTA steg-för-steg instruktioner

För att du ska enkelt komma igång och handla IOTA på Libertex har vi skapat en detaljerad steg-för-steg guide för dig.

I det följande stycket beskriver vi hela processen med att köpa och sälja IOTA CFD:er hos kryptomäklaren Libertex, en särskilt nybörjarvänlig handelsplattform för krypto CFD:er.

Om du föredrar att använda en annan plattform kan du ta en titt på vår jämförelse av de bästa reglerade handelsplattformarna för kryptovalutor i Europa.

Libertex övertygar med en snygg och snabb plattform som är enkel att komma igång med. Det är även kryptomäklaren med största utbudet av CFD:er för kryptovalutor. Förutom kryptovalutor som IOTA kan du också handla aktier, metaller och råvaror hos Libertex.

ForexClub skapades 1997 och är företaget bakom Libertex. Handelsplattformen är reglerad efter CySEC (EU) och är godkänt för finansiella transaktioner.

Det är även värt att nämna att Libertex erbjuder även ett flertal insättningsmetoder, vilket ger dig många förutsättningar för att köpa IOTA CFD:er hos kryptomäklaren.

Libertex

Steg 1

Skapa ett konto hos Libertex


Hur skapar man ett konto hos Libertex?

Gå till Libertex och använd “Register” knappen för att starta registreringen. Det första du behöver för att starta är en mailadress och ett säkert lösenord.

öppna nytt konto Libertex

Efter att du fyllt i en email och ett lösenord kommer du direkt till Libertex instrumentbräda, du har nu ett konto hos Libertex.

Du har möjligheten att testa hur det är och handla på handelsplattformen med ett demokonto, som har krediterats 50 000 låtsas-dollar. Du kan använda dessa för att lära känna de olika funktionerna plattformen erbjuder.

När du är redo för att investera riktiga pengar, kan du enkelt byta tillbaka till det riktiga kontot igen och sätta in pengar för att handla IOTA.

Innan du gör något på plattformen bör du bekräfta ditt konto. För att göra detta, klicka på din email i det övre högra hörnet och sedan på “Profile Management”

Meny Libertex

Här har du möjligheten att fylla personuppgifter och du kan även verifiera din email. För att fylla i uppgifterna så trycker du på “Edit”.

Profile management Libertex

Steg 2

Första insättningen


Nu kan du sätta in pengar på till konto för att börja handla finansiella instrument. Några betalningsalternativ kan du komma igång inom några sekunder.

Du kan välja belopp och se vilka insättningsalternativ Libertex erbjuder genom att klicka på “Deposit” i menyn. För att ta ut pengar från ditt konto hittar du denna funktionen i menyn när du klickar på din email, under “Withdraw funds”.

Insättning Libertex

Företaget måste verifiera din identitet inom 15 dagar efter den första insättningen. En bild på ditt pass, körkort eller annat identitetskort krävs för detta. Dessutom kräver Libertex att du behöver säkerställa äktheten för din identitet genom att skicka en kopia av en faktura i ditt namn. Det kan till exempel vara en telefonräkning eller räkningen för din hyra.

Denna processen tar såklart lite tid och är inte jätterolig att genomföra, men när du börjar investera pengar bör du sätta undan lite tid för säkerheten.

Libertex har några förslag på insättningsbelopp när du ska sätta in ett belopp. Det finns några olika nivåer man kan uppnå beroende på beloppet. En insättning på 500 EUR motsvarar guld status och 3% rabatt på handelsavgifter. Ett belopp på 1500 EUR ger 20% rabatt, vilket kan vara intressant om du aktivt handlar mycket på handelsplattformen.

Alla enskilda belopp som ligger inom motsvarande intervall kvalificerar också för respektive paket.

Insättningsvillkoren hos Libertex är lite varierande. När du sätter in pengar via en banköverföring (SEPA) krävs inte något minimibelopp. Men alla andra betalningsmetoder måste du sätta in minst 100 EUR.

Insättning via PayPal, Skrill och kredit-/bankkort är snabba alternativ. Pengarna är tillgängliga för dig omedelbart efter att betalningsprocessen är genomförd. Andra alternativ är väntetiden cirka upp till 48 timmar. Vissa överföringar kan till och med ta några mellan 2 till 5 bankdagar.

Insättningsalternativ Libertex

Steg 3

Välja IOTA instrumentet


Efter att du har genomfört din insättning och pengarna har krediterats på ditt konto kan du börja handla IOTA. Du hittar IOTA genom att antingen söka efter det eller hitta den i listan över kryptovalutorna Libertex erbjuder. För IOTA gäller IOTUSD – vilket är ett CFD mot den amerikanska dollarn eller IOTETH – vilket är ett CFD mot Ethereums kryptovaluta Ether.

Efter att du har valt IOTA så kan du öppna en position genom att klicka “open trade position”. När du handlar med finansiella instrument som CFD:er köper du inte den underliggande kryptovalutan, utan prisutvecklingen istället. Det betyder att du kan tjäna pengar både på att kryptovalutan går ner eller upp i värde (genom sälja eller köpa CFD:en).

Handla IOTA CFD Libertex

Efter att du har klickat på att öppna en position får du upp ett fönster där du har möjligheten att justera positionen efter din strategi.

Öppna order IOTA Libertex

Första alternativet är om du vill lägga en order på nuvarande pris “Now” eller vid ett annat pris “At the price”.

Sen är det dags att bestämma hur stor positionen ska vara i EUR värde och sen har du möjlighet att applicera en hävstång som multiplicerar placeringen (medför en högre risk).

Du ser även hur mycket kapital som krävs för att hålla din position öppen och vilken avgift den medför (courtage).

Under “Limit profit and loss” har du valet att bestämma prisnivåer där positionen ska automatiskt stängas. Detta är en bra funktion om du inte kan övervaka positionen under en längre period, där du kan välja att stänga position vid en viss vinst eller förlust.

Om du vill sälja IOTUSD så hoppas du på att priset kommer falla (du tjänar pengar när prisutvecklingen faller) och om du vill köpa IOTUSD så hoppas du på att priset kommer att stiga (du tjänar pengar när prisutvecklingen stiger). Motsatsen gäller också såklart.

Efter att du ha fyllt i allt och antingen köpt eller sålt, har du nu öppnat en handelsposition för IOTA hos Libertex.

Steg 4

Köp och sälj IOTA


Nu när du har öppnat en position kan du när som helst korrigera den genom att antingen köpa eller sälja mer. Om du inte fyllt i en Stop Loss eller Take Profit, är det viktigt att du kontinuerligt övervakar denna för att följa din strategi.

Du ser all relevant information du behöver för att ändra en position i högerspalten på Libertex. Där har du kontobalansen, aktiva positioner och stängda positioner.

Under de tester vi har genomfört på Libertex gillar vi hur enkelt och smidigt användargränssnittet är.

Har du bestämt dig för att handla IOTA?

Börja handla IOTA hos Libertex idag »

Kapitel 3

Köp IOTA mynt med PayPal


Om du bestämmer dig för att köpa IOTA mynt bör du se till att du kan svara på följande frågor.

 • Hur genererar jag en säker IOTA-seed?
 • Vad är risken att använda en IOTA adress flera gånger?
 • Hur förvarar jag IOTA på en hårdvara plånbok?

Är du fortfarande inte helt säker på några av frågorna? Ta då en titt på instruktionerna för IOTA-mäklare.

Om du tycker du har du koll på läget, låt oss fortsätta!

Tyvärr saknar en del handelsplattformar IOTA på grund av den komplexa tekniken.

Bitfinex var den första stora plattformen att erbjuda IOTA handel, följt av Binance och BitPanda.
Tyvärr kan endast professionella investerare med en insättning på minst 10,000 euro anmäla sig till Bitfinex – och Binance erbjuder ingen insättning med euro eller dollar.

Vi rekommenderar därför eToro handelsplattformen för att köpa IOTA mynt.


Ursprungligen var eToro endast en CFD-mäklare och började erbjuda handel med mynt 2018.

I slutet av 2018 kom den efterlängtade eToro-plånboken ut, som låter dig flytta dina mynt till din egen privata plånbok.

Utbetalningsalternativet är för närvarande endast tillgänglig för användare som har använt banköverföring. Men eToro har försäkrat att även andra betalningsmetoder kommer att stödjas.

Steg 1

Skapa ett eToro konto


För att köpa IOTA med PayPal måste du först öppna ett konto, eToro hemsidan kan du hitta här.

På eToro plattformen kan du även välja att investera i vanliga aktier, index, forex. Dessutom har eToro en social handelsplattform där du har möjlighet att kopiera och följa professionella traders.

Steg 2

Gör en insättning


Efter du har loggat in kan du sätta in pengar genom att klicka på knappen ”Sätt in pengar” i nedre vänstra hörnet.

eToro insättning

Insättningsmenyn kommer att dyka upp, där kan du välja valfri betalningsmetod. Välj den metod som passar dig bäst.

Ange belopp du vill sätta in för att sedan kunna köpa IOTA för. Följ sedan betalningsprocessen.

Köp IOTA med PayPal

[br]

Steg 3

Köpa IOTA mynt!


När du har genomfört insättningen och pengarna har kommit in på ditt konto, kan du göra din IOTA investering!

Under ”Handelsmarknader” kan du filtrera efter kryptovalutor.

IOTA krypto börs

Efter du har tryckt på ”Krypto” knappen, kommer de erbjudna kryptovalutorna på eToro visas. Scrolla ner till och tryck på ”MIOTA”.

Handla IOTA mynt

Nu kommer du kunna se lite information om IOTA, nyhetsflöde, statistik och grafer. För att köpa dina första IOTA mynt trycker du på den blåa knappen ”Handla” uppe till höger.

Efter att du har tryckt på knappen, kommer ett fönster dyka upp där du själv får välja vilket belopp du vill handla för eller byta till ”enheter” för att välja antal IOTA mynt du vill köpa.

Här har du även möjlighet till att anpassa din affär en aning och om du är mer erfaren inom börshandel vet du förmodligen redan vilka dessa är.

Öppen IOTA affär

Grattis! Du har nu investerat i IOTA mynt!

Kapitel 4

Vad är egentligen IOTA?


En överblick av alla viktiga funktioner för IOTA

Har du hört talas om ”Internet of Things” (IoT)?

Det är ett enormt nätverk av maskiner och sensorer som kan kommunicera med varandra oberoende, utan mänsklig inblandning.

Exempelvis bilar som automatiskt betalar parkeringsbiljetten eller kylskåp som på egen hand kan beställa nya varor vid behov.

IOTA Använd fall

Detta är en av visionerna som kan bli verklighet genom IOTA-tekniken.

Men IOTA är inte bara lämplig för sådana futuristiska applikationer. Även inom industrin kan IOTA protokollet vara användbart, exempelvis lagring och överföring av data.

Det finns redan några industrijättar som har meddelat sitt intresse för IOTA-protokollet. Förutom Bosch och Volkswagen, arbetar många andra företag med projekt som aktivt använder sig av IOTA Tangle.

IOTA kan självklart även användas som en ”enkel” kryptovaluta för värdeöverföringar.
Men IOTA är annorlunda från andra kryptovalutor.

Eftersom tekniskt är IOTA inte en blockchain.

IOTA Tangle – En fin röra!

Efter första generationen blockchains/blockkedjor (Bitcoin) och blockkedjor 2.0 projekt (Ethereum), har IOTA gått till den tredje generationen av distributed ledger technology.

IOTA använder sig inte av blockkedjor, utan använder en teknologi kallad ”Tangle”.

Tangle-teknologin är baserad på en matematisk modell från grafteori som på engelska heter ”direct, acyclic graph” eller DAG.

IOTA Tangle vs Blockchain

Teknologin lovar att lösa några av problemen med traditionella blockkedjor:

Fördelar med IOTA:

 • Skalbarhet (extremt hög hastighet)
 • Fullständig decentralisering (inga miners/gruvarbetare)
 • Inga transaktionskostnader (tillåter mikrotransaktioner)

Särskilt de helt kostnadsfria transaktionerna är en stor innovation i kryptovärlden.

Du kan skicka 1 IOTA (bråkdel av ett öre), utan några transaktionsavgifter!

Exakt hur Tangle-tekniken lyckas med detta återkommer vi till senare.

Det IOTA utvecklarna har gjort är verkligen imponerande och värt att nämna!

IOTA som betalningsmedel inom maskinekonomi?

Om du kan tro på forskare inom teknikindustrin är en sak säker:

Internet of Things (IoT) kommer revolutionera våra vardagsliv.

Ingen kan exakt säga hur stor effekt tekniken kommer ha i våra liv, men det spekuleras att ha liknande effekt internet hade 20 år sedan.

IOTA Smart CityFoto: Langhof

Ett exempel är visionen av Amazon grundaren Jeff Bezos.

Han meddelade förra året att beställda varor från Amazon kan inom några år levereras med drönare direkt till kunderna.

Detta skulle vara en utmärkt applikation för IOTA-valutan.

Varje drönare skulle kunna bli utrustade med en IOTA plånbok, som blir fylld efter en lyckad leverans. Med denna IOTA skulle drönaren kunna ladda upp el på vägen tillbaka till centralerna.

Låter galet?

Vi tror det också! Men tekniska framgångar görs så snabbt att en vision som denna inte låter omöjlig.

Dominik Schiener kommenterade på ämnet i en extremt informativ föreläsning vid TNW (engelskt tal):

Jaguar Land Rover integrerar IOTA Smart Wallet

Den 29 april 2019 publicerades en artikel angående integration av IOTA smart wallet i bilar producerade av Jaguar Landrover ltd.

Ägare av bilarna kommer ska i framtiden kunna automatiskt sälja insamlad data från bilen i utbyte mot IOTA mynt.

Den insamlade datan kan exempelvis beröra långa köer i trafiken, väderdata eller varningar om vägskador etc.

IOTA betalningarna kan betalas ut eller användas för parkering eller vägtullar.

Att ett stort företag integerar kryptovaluta teknologi är en stor nyhet och är mycket positivt för fortsatt anpassning i samhället av teknologin inom kryptovalutor.

Tekniskt fokus: DAG (Directed Acyclic Graphs)

IOTA Tangle - Directed Acyclic Graph

I det här avsnittet kommer vi ta en närmare titt på Tangle-tekniken.

Men oroa dig inte, vi ska försöka summera ihop och förklara det så enkelt som möjligt.

Det geniala tricket med IOTA-konsensus mekanismen är att få ordning på den stora röran av transaktioner.

Till skillnad från blockkedjor där transaktioner samlas i olika block, kan IOTA hantera transaktioner asynkront.

Det vill säga, varje block du ser i bilden ovan representerar en enda transaktion.

Det betyder dock samtidigt att användarna måste bli miners/gruvarbetare.

Men du behöver inte oroa dig över detta, det krävs inte någon extremt kraftfull dator för att bekräfta dina IOTA-transaktioner.

IOTA bygger på en annan variant av Proof-of-Work (PoW) som kallas ”Nätverks bunden PoW”.

Det krävs endast att ett litet matematiskt pussel ska lösas, det är så pass litet att även de absolut minsta enheterna kan göra det.

Om en användare vill att deras transaktion ska bli verifieras på nätverket, kräver det att användaren verifierar två andra transaktioner.

Hela transaktionshistoriken måste sökas för att se att användaren verkligen äger den underliggande summan av IOTA mynt och att dessa mynt inte tidigare blivit förbrukade.

Men hela processen hanteras av IOTAs plånbok mjukvara.

Låt oss summera detta lite kortfattat:

Hur IOTA fungerar:

 • Det finns inga block, varje transaktion betraktas individuellt
 • Användarna blir miners
 • Vanliga Proof-of-Work används inte, utan nätverks bunden PoW används
 • Före varje transaktion måste användaren bekräfta två tidigare transaktioner

Vad är fördelen att inte ha några miners/gruvarbetare?

Det är enkelt:

Största fördelen är att den enorma strömförbrukningen andra blockkedje nätverk har problem med, reduceras drastiskt.

Du har förmodligen redan läst det tidigare: Miljöbelastningen av gruvdriften från Bitcoin (med flera) har fått hård kritik under flera år.

Konsensus mekanismens innovation framtaget av IOTA presenterar en möjlig lösning till problemet. Men det har även en nackdel.

Nämligen kräver nätverket ett minimum av ”genomströmning” (dvs: ett minst antal transaktioner) för att kunna säkerställa nätverket mot angripare.

Koordinatorn ser dig – Koordinatorn övervakar dig

Låt oss kolla på ett extremt exempel:

Nätverket behandlar i genomsnitt endast en transaktion (mycket orealistiskt men bra lämpat för förtydligande).

Trots begränsningen av nätverksfördröjning skulle det vara lätt för en hacker att attackera nätverket och överflöda det med dåliga transaktioner.

Ju fler transaktioner som sker, desto säkrare och snabbare blir IOTA-nätverket

IOTA Skalbarhet

När IoT är etablerat med miljontals anslutna enheter kommer detta inte längre vara något problem.

Men innan dess behövs en ersättnings mekanism.

“He who controls the past controls the future. He who controls the present controls the past.”

”Han som kontrollerar det förflutna kontrollerar framtiden. Han som kontrollerar nutiden kontrollerar det förflutna”

Detta citat kommer från världsberömda George Orwell, 1984.

Det beskriver vad som skulle hända ifall en angripare skulle få överlägsen kraft i ett distributionsnätverk.

Kunskap
Om en angripare kontrollerar nätverket idag, kan han också förneka tidigare transaktioner och påverka framtida transaktioner.

[br]

För att förhindra detta har IOTA-stiftelsen (baserad i Berlin) skapat den så kallade ”koordinatorn”.

Koordinatorn är i slutändan endast en nod i nätverket som bifogar transaktioner till Tangle i en viss takt.

Transaktionerna kallas ”milstolpar” och överför inte något penningvärde utan innehåller endast data.

Alla placerade transaktioner lagras i koordinatorn innan de bifogas vidare till Tangle.

Ett undantag är såklart skadliga transaktioner. Vilket gäller transaktioner utan korrekt digital signatur och ”dubbel spendering försök” (försök till att skicka pengar två gånger till två olika adresser). Transaktioner av denna typ exkluderas av koordinatorn.

Således kan alla nätverksanvändare vara säkra på att transaktioner som bekräftats av koordinatorn är autentiska.

Koordinatorn blir open source

Den ursprungliga koordinatorn ersattes av en open source variant, IOTA Compass.

IOTA Compass koden är publicerad på Github och helt synlig för alla, vilket gör att utvecklare kan själva konfiguera sina egna privata IOTA-testnät.

På sikt fortsätter arbetet med en fullständig decentralisering av koordinatorn.

Kapitel 5

Hur säkrar jag min IOTA-investering?


Vi har nämnt det flera gånger tidigare, men det är värt att notera igen:

IOTA, liksom många andra kryptovalutor, är fortfarande en mycket ny teknologi.

Du bör vara försiktig när du hanterar dina mynt, speciellt vid förvaringen av dem.

IOTA CFD:er tillåter dig att investera i IOTA-valutan utan att äga den underliggande tillgången och då slipper du även risken för hackare eller nätverksproblem. Du behöver även inte skaffa en IOTA plånbok.

Men om du har valt att investera i rediga IOTA mynt, måste du se till att följa dessa fem reglerna för att säkerhetskopiera dina IOTA mynt:

1. Använd alltid den senaste plånbok versionen

IOTA-stiftelsen (IOTA Foundation) har lanserat en bra mjukvara (Trinity Wallet) som du kan använda för att förvara dina IOTA mynt.

Se till att du alltid använder den senaste versionen från den officiella IOTA hemsidan.

2. Använd en hårdvara plånbok

Trinity Wallet programvara kan smidigt anslutas till en Ledger Nano S plånbok.

Endast med den installerade hårdvara plånboken kan du vara säker på att dina IOTA mynt är skyddade mot hackers.

Videon under är en snabbguide för konfigurering av Ledger Nano S plånboken med IOTA:

3. Använd INTE en seed generator

Lita aldrig på en hemsida eller mjukvara som skapar IOTA seeds.

Använd antingen IOTA-stiftelsens rekommenderade lösenordsverktyg KeePass, eller skapa ditt eget seed av stora bokstäver (A-Z) och nummer 9 med en tärning eller annan slumpmässig metod.

4. Använd ALDRIG samma adress flera gånger

IOTA är baserad på engångs signaturer.

Vilket betyder att efter en digital signatur publiceras för att bekräfta en transaktion har majoriteten av adressens säkerhet blivit förlorad.

Vanligtvis säkerställer IOTA plånboken detta automatiskt genom att ändra adressen efter användning.

Det kan dock hända att du får IOTA mynt till samma adress (exempelvis om du har en adress för betalning på en hemsida).

När du har gjort en utgående transaktion från adressen är det inte längre säkert att överföra mynt till den.

5. Dela inte din seed med någon

Under inga omständigheter ska du skicka din 81-siffriga seed till andra personer.

Din seed liknar PIN-koden till ditt bankkort.

Om du vill dela ditt ”kontonummer” är det dina IOTA adresser som du kan generera från plånboken.

Din privata seed bör skrivas ner på ett papper och förvaras säkert. Om du förlorar din seed finns det tyvärr ingen chans att få tillbaka dina IOTA mynt.


För 20 år sedan var hantering av e-postadresser ganska tekniskt och komplicerat, likt hur det är med att förvara dina kryptovalutor säkert.

Vi är dock säkra på att förvarings processen av kryptovalutor kommer att förenklas inom de närmaste åren.

Fram till dess erbjuder CFD:er ett mycket bra tillfälle för att investera i kryptovalutor utan de tekniska hindren.

Ytterligare information

IOTA FAQ – Vanliga frågor • Kan jag använda IOTA för att sätta in och ta ut pengar från mitt PayPal konto?

  PayPal stödjer för närvarande inte denna funktionen. För att byta IOTA till EUR/USD måste du göra det genom en krypto handelsplattform och sen ta ut summan till ditt PayPal konto.


 • Kan jag köpa andra kryptovalutor med IOTA?

  Det finns ett begränsat utbud av kryptovalutor som har bytespar mot IOTA, de flesta hittar du på eToro. De erbjuder byte av IOTA till Bitcoin, Ethereum, USD och EUR.


 • Vad hände med IOTA hacket?

  Under en period mellan 2017 och 2018 lyckades en hacker förskingra sig mer än 10 miljoner euro av IOTA mynt. Han lyckades med detta genom att skapa en hemsida för att generera ”säkra” 81-siffriga IOTA seeds. Men personen (nu gripen) hade tillgång till alla dessa och kunde flytta vidare mynten till andra konton. Det är därför du aldrig ska generera din seed eller lösenord på en okänd hemsida! Använd säkra lösenordsverktyg som KeePass eller skapa dem manuellt genom slumpmässiga metoder.


 • Behöver jag oroa mig över min plånbok när jag investerar genom CFD i IOTA?

  Nej, eftersom det är din mäklare du handlar hos som ansvarar för säkerheten av dina pengar. Du behöver inte oroa dig för att säkra din plånbok eller generera en IOTA seed. Alla klientmedel förvaras på ett separat bankkonto för klienter i enlighet med CySEC:s (Cyprus Securities and Exchange Commission) regler för klientmedel.


 • Kan jag köpa IOTA med PayPal utan verifiering?

  Eftersom alla reglerade (och därför säkra) krypto handelsplattformar är under strikta regler, krävs verifiering av din identitet.

[wpsites_comment_form]