Handla krypto direkt hos
Skilling med BankID & Swish!  

Var kan jag köpa Cosmos (ATOM)

Steg för steg köpguide 2021


Cosmos ATOM köp introduktion

Nuvarande kurs:

78.52 SEK

I den här artikeln visar vi dig hur du framgångsrikt investerar i kryptovalutan Cosmos.

Som en investerare har du olika alternativ:

Du kan handla ATOM certifikat eller köpa ATOM mynt på en kryptobörs.

I denna artikeln kommer du lära dig vilka skillnaderna är mellan dessa varianter och vilket alternativ som passar dig bäst!Introduktion

Vad är egentligen Cosmos (ATOM)?


Cosmos Blockchain logo


Cosmos beskriver sig själva som “World Wide Web för Blockchains” och stöds av Interchain Foundation. På denna plattform kommer det att finnas olika blockkedjor som fungerar parallellt, vilket medför att ena blockkedjans tokens kan användas på den andra blockkedjan. Det syftar till att lösa problemen med skalbarhet och användbarhet hos traditionella blockchains och att möjliggöra interoperabilitet mellan olika blockkedjor. För att lyckas med detta används konsensusprotokollet “Tendermint” på deras Proof-of-Stake (PoS) plattform, som har en mycket aktiv utvecklings community. En programvara som utvecklats sedan 2014 och integrerar ständigt nya teknologiska metoder.

Cosmos genomförde en ICO under 2017 och samlade in 17,3 miljoner dollar genom att sälja ATOM tokens. Emissionskursen var $0,10 och totalt såldes 168 miljoner ATOM. Det finns inte ett begränsat utbud av ATOM, utan har en inflatorisk tillväxt. Cosmos har nu ett marknadsvärde på $ 2,250,490,314 och priset för en ATOM är $ 9.35.

Kapitel 1

Var kan jag köpa Cosmos?


Rekommenderade handelsplattformar för Cosmos (ATOM) handel:


bitpanda logo

BitPanda

250 SEK

Minsta insättning

Finns i Sverige

Binance

Endast crypto, ingen EUR/SEK insättning

Finns i Sverige

Snabbguide: Hur köper man Cosmos (ATOM)?

 1. Välj en ansedd handelsplattform som erbjuder din insättningsmetod.
 2. Öppna ett konto och verifiera dig själv.
 3. Gör en insättning på ditt konto.
 4. Köp Cosmos (ATOM) med fiatvaluta (SEK, EUR, USD).
 5. Förvara dina kontouppgifter och mynt säkert.

Steg 1

Kryptomäklare vs kryptobörs


När du investerar i kryptovalutor har du valet mellan följande alternativ:

 • Handla kryptovalutor med certifikat hos en online mäklare (CFD-handel)
 • Köpa underliggande “riktiga” kryptovalutan på en kryptobörs

CFD:er är finansiella derivat där du köper “long” och säljer “short” för vald kryptovaluta. Du kan då dra nytta av prisfluktuationer utan att behöva förstå själva tekniken bakom kryptovalutorna. Om du köper “riktiga” kryptovalutor på en kryptobörs kan du skicka dem till din egen plånbok. Du är själv helt ansvarig för din plånbok och är din egen bank.

CFDFördelar
+ Hög säkerhet
+ Enkel inloggning
+ Handel med hävstång möjlig
+ Du kan dra nytta av prisfluktuationer
+ Du behöver ingen plånbok för förvaring


Nackdelar
– Du äger inga ”riktiga” kryptovalutor
– Ofta är det bara de 20-30 största kryptovalutorna som är tillgängliga


“Riktig” kryptovalutaFördelar
+ Du är ensam ägare av dina mynt
+ Globala transaktioner utan transaktionskostnader
+ Användning utvecklar din egen tekniska förståelse
+ Stort val av kryptovalutor


Nackdelar
– Du är ansvarig för säkerheten
– Tekniska kunskaper krävs
– Ingen hävstång handel
– För närvarande begränsade utbetalningsalternativ


Båda alternativen erbjuder utmärkta möjligheter att dra nytta av den närmande krypto-boomen. Om du är tekniskt intresserad av blockkedjetekniken är “riktiga” kryptovalutor vägen att gå. Om du är mer intresserad av handel och prisutveckling av kryptovalutor och du vill inte äga kryptovalutorna under längre perioder, då passar CFD-handel dig. Jag bestämmer mig för…

Kapitel 2

Köp Cosmos certifikat


Tyvärr är det för närvarande inte möjligt att handla Cosmos certifikat genom en CFD-mäklare.

Vi kommer uppdatera denna artikel så snart det finns en mäklare som erbjuder ATOM certifikat.

Kapitel 3

Köp Cosmos (ATOM) mynt


Om du vill köpa ATOM coins via en kryptobörs rekommenderar vi Bitpanda. Där kan du också köpa Bitcoin och Ethereum, men även andra kryptovalutor som Chainlink.

Bitpanda är ett startup-företag från Österrike som erbjuder handel med kryptovalutor till låga avgifter och möjlighet att lätt överföra investeringar till din egna wallet.


Steg 2

Skapa ett konto på Bitpanda


Först behöver du skapa ett konto hos Bitpanda.

För att göra det klickar du på “Get started” i det högra hörnet och fyller i uppgifterna

Bitpanda konto


Steg 3

Insättning på Bitpanda


Innan du kan sätta in pengar på ditt konto krävs det att du verifierar ditt konto.

Klicka på “Verify now” på hemsidan för att gå vidare.

För att verifiera ditt konto behöver du fylla i din adress och ett telefonnummer.

verifierar Bitpanda konto


Steg 4

Köp Cosmos (ATOM)


Efter att du verifierat ditt konto och gjort en insättning kan du göra din Cosmos investering!

När du är inloggad på hemsidan så hittar du Cosmos (ATOM) genom att gå till “Prices” under menyn. Här kan du sedan söka efter Cosmos / ATOM.

ATOM Cosmos investering Bitpanda

Den blå knappen “ATOM Buy” tar dig till köpmenyn.

Bestäm dig för hur mycket du vill investera och ange antalet ATOM du vill köpa.

Bekräfta ordern och nu har du investerat i Cosmos!

ATOM Cosmos köp order Bitpanda

Kapitel 4

Vad är Cosmos?


En överblick av de viktigaste funktionerna för Cosmos

Den Byzantine Fault Tolerant (Tendermint) konsensusalgoritmen ligger bakom det decentraliserade nätverket som består av oberoende blockkedjor. Detta gör det möjligt att uppnå enighet i en decentraliserad miljö som kan utsättas för potentiella attacker av skadliga operativa noder.

Blockkedjorna kan interagera med varandra via Cosmos-nätverket “Internet of Blockchains”. Nätverkets första blockchain “Cosmos Hub”, vars uppgift är att ansluta de andra blockkedjorna “zones” med varandra. Tokens från en blockkedja kan snabbt och säkert överföras från en zone till en annan.

Cosmos HUB

De två huvudproblemen som Cosmos-nätverket vill lösa:

  1. Skalbarhet: En vanlig kritik när det gäller till exempel Bitcoin och Ethereum är deras dåliga skalbarhet. Medan betaltjänstleverantörer som PayPal kan behandla 193 transaktioner per sekund och VISA med 1667 transaktioner per sekund, har Ethereum och Bitcoin endast 15 respektive 4 transaktioner per sekund. Även om det redan arbetas med olika lösningar, till exempel Lightning Network (Mikrotransaktioner) för Bitcoin, kvarstår det underliggande problemet.

  2. Interoperabilitet: Det finns för närvarande ett stort antal kryptovalutor, blockchain-protokoll och token-standarder. Även om denna mångfald representerar konkurrens och gynnar tekniska framsteg, skapas det även problem. Exempelvis kan ingen information delas mellan Bitcoins och Ethereums blockkedjor.

Cosmos nätverksarkitektur

Cosmos nätverksstruktur kan delas in i tre delar:

  1. Tendermint Core: Kärnan i BFT-konsensusalgoritmen ansluter nätverket till konsensus-lagret i protokollet och innehåller IBC (Inter-Blockchain Communication) så att zonerna kan kommunicera med varandra.

  2. Application Blockchain Interface (ABCI): Här replikeras decentraliserade applikationer på olika programmeringsspråk och gör det möjligt för utvecklare att skapa sin programvara på valfritt språk. ABCI fungerar också som en anslutningsgränssnitt till Cosmos SDK.

  3. Cosmos SDK: Software Development Kit erbjuder ett standardiserat ramverk för att utveckla applikationer på Cosmos. Det finns pre-made tokens, governance och staking modeller för att göra det så enkelt som möjligt för utvecklare att genomföra sina projekt.

Ethermint

Befintliga blockchain-applikationsprogramvara som EVM (Ethereum Virtual Machine) kan användas för att skapa en unik blockkedja på Cosmos-nätverket. Ethermint-projektet implementerar en “Hard Spoon”, vilket är funktionen för att ta en token från ett nätverk och flytta det till ett annat nätverk. Detta är en funktion som gör det möjligt för projekt på Ethereums nätverk att använda Cosmos för exempelvis öka antalet transaktioner (över Ethereums egna begränsningar).

Peg Zone

“Peg Zones” är blockkedjor som kommunicerar med andra blockkedjor som inte tillhör Cosmos-nätverket och körs på ett annat protokoll än Tendermint. Ett exempel är Peg Zonen mellan Ethereum och Cosmos.

Cosmos Peg Zone

Cosmos möjlig användning och partnerskap

Ett av de centrala användningsfallen för Cosmos-nätverket är decentraliserade handelsplattformar för kryptovalutor. Om transaktioner mellan olika blockkedjor kan möjliggöras, kan även decentraliserade handelsplattformar byggas. Det möjliggör handel med kryptovalutor för alla nätverksanvändare runt om i världen, med maximal säkerhet och utan någon mellanhand. Det är ett lovande användningsområde för nätverket, speciellt då det fortfarande uppstår problem för centraliserade handelsplattformar med hackers.

Ytterligare potentiella användningar av Cosmos-nätverket kan hittas inom mobilapplikationer och IoT (Internet of Things), vilket även IOTA försöker implementera. Utvecklare från alla områden kan bygga sina egna applikationer på Cosmos-nätverket och skräddarsy dem för deras ändamål.

Cosmos Ekosystem

Sedan Cosmos-nätverket grundades har det varit ett stort antal partnerskap med företag och projekt som vill vara del av detta nya ekosystemet:

 • IOV: Universellt protokoll med olika blockkedjor och wallets för att skicka och ta emot olika kryptovalutor med en enskild wallet ID.
 • e-Money: Europeisk tjänsteleverantör med stable coins länkade till FIAT-valutor.
 • IRISnet: BPoS blockchain som byggdes med Cosmos SDK och kommer att erbjuda interoperabilitet mellan blockkedjor.
 • Loom: Second-Layer Solution som vill förbättra skalbarheten via ett nätverk som består av DPoS-sidechains på Ethereum. Efter att initialt utvecklat direkt på Ethereum bytte de till Cosmos och Tendermint teknologin.
 • Lino: En decentraliserad och autonom plattform för producerare som effektivt kan skapa incitament för deras produkter till andra användare.
 • Kava: Interledger lösningar för blockkedjor, wallets och handelsplattformar som också är engagerade i interoperabilitet mellan blockchains.
 • Regen Network: En global community och plattform dedikerad till miljöövervakning.
 • Terra: En prisstabil kryptovaluta med målet av massanpassning för blockchain-teknologi och kryptovalutor i den finansiella infrastrukturen.
 • Playlist: Ett projekt med mål att tokenisera musikbranschen.

Cosmos-teamet

Cosmos stöds av Interchain Foundation (ICF), vilket även Tendermint-teamet arbetar för. Tillsammans bildar de ett högkvalificerat team som uppfyller de ambitiösa kraven från Cosmos-projektet.

Jae Kwon är vd och grundare av Tendermint. Tidigare grundade han “I done this”, en applikation för att öka produktivitet. Han har också varit involverad i många andra projekt som Scramble, Yelp och Flywheel Networks. Han har arbetat med att effektivisera blockchain system i över 6 år, men var nära på att ge upp 2013. Tendermint var det första företaget i världen att designa den Byzantine-Fault Tolerant (BFT) algoritmen och applicera den för blockchain projekt.

Upptäckten av några vetenskapliga artiklar från 1988 som hanterade den klassiska BFT och komponenter för alternativ till Proof-of-Work (PoW) system, hjälpte honom att göra ett genombrott. Ett samarbete med Zarko Milosevic och Ethan Buchman, har de tillsammans arbetat med Cosmos sedan 2014 och lyckades med en ICO samla ihop 17 miljoner dollar.

Den 13 mars 2019 tillkännagav ICF den framgångsrika lanseringen av Cosmos-nätverket, varefter omfattande tester genomfördes för att säkerställa kvaliteten. Utvecklare kan börja bygga sina egna blockkedjor och decentraliserade applikationer på Cosmos och ansluta dem till Cosmos Hub.

Co-founder, Ethan Buchman har en master från University of Guelph och har mer än två års vetenskapligt forskningsarbete. Hans bakgrund sträcker sig från cellbiologi, neurovetenskap, matematik, maskininlärning och distribuerad databehandling till programmering av komplex programvara. Han har tidigare arbetat tillsammans med företaget Eris 2014 med blockchain problem.

Kapitel 5

Förvara din ATOM säkert


Obs: Om du har valt en CFD-investering kan du hoppa över det här avsnittet eftersom mäklaren tar hand om säkerheten för dina insättningar.

Privata nycklar för kryptovalutor bör alltid vara under investerarens kontroll.

För att skydda din ATOM bör du använda en lämplig wallet, här presenterar vi ett urval av alternativ.

Web wallet

Lunie är den officiella plånboken, tidigare kallad “Voyager”. Lunie-teamet valde att dela sig från Cosmos och grunda ett oberoende företag. Webbplånboken gör det möjligt att säkert utföra alla nödvändiga åtgärder, exempelvis att skicka och ta emot ATOM. Du kan även delta i Cosmos styrningssystem.

Mobile wallet

imToken är en populär mobil plånbok för en handfull av kryptovalutor bland annat Bitcoin, Ethereum och såklart ATOM. För Cosmos-investerare finns det en inbyggd funktion som gör det möjligt för dig att delta i PoS nätverket med dina ATOMs. Är tillgänglig för både Android och iOS.

Hardware wallet

Det finns i nuläget inget stöd för ATOM på en hardware wallet. Med tanke på den enorma populariteten är det bara en tidsfråga innan det kommer att ändras.

Slutsats

Interoperabilitet mellan olika blockkedjor är ett populärt område inom kryptobranschen. Samarbetet med ICF och Tendermint-teamet är Cosmos i en bra position för att vara med i racet.

Befintliga partnerskap med företag som Binance och Loom visar att det finns ett stort intresse och det är en sannolikhet att vi kommer se fler liknande samarbeten i framtiden. På lång sikt är Cosmos (ATOM) en spännande investeringsmöjlighet.

Leave a Comment