Handla krypto direkt hos
Skilling med BankID & Swish! Med nästintill 0% spreadavgifter  

Var kan jag köpa Monero (XMR)

Steg för steg köpguide [year]


Monero köp guide introduktion
[br]

Nuvarande kurs:

1,317.39 SEK

I den här artikeln visar vi dig hur du framgångsrikt investerar i kryptovalutan Monero.

Som en investerare har du olika alternativ:

Du kan handla XMR certifikat eller köpa XMR mynt på en kryptobörs.

I denna artikeln kommer du lära dig vilka skillnaderna är mellan dessa varianter och vilket alternativ som passar dig bäst!

Riskvarning: Handel med hävstångsprodukter som CFD:er medför en betydande risk för förlust och kanske inte passar alla investerare. 83% av icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel med denna leverantör. Att handla sådana finansiella instrument är riskabelt och kan medföra en total förlust av ditt investerade kapital.

[br]

Introduktion

Vad är egentligen Monero (XMR)?


Monero XMR logo

[br]

XMR är en av de mer kända kryptovalutorna och är samtidigt en av de största kryptovalutorna sett i marknadsvärde.

Ursprungligen var kryptovalutan döpt till “Bit Monero” efter lanseringen 2014, men namnet blev inte populärt och “Bit” delen utelämnades.

Namnet “Monero” kommer från språket “Esperanto” och betyder något som “valuta”, “mynt/coin”. Namnet är därför inte en neologism som många tror.

Det största försäljningsargumentet för XMR är att med denna kryptovalutan kan du göra helt anonyma transaktioner.

Detaljerad information om Moneros teknologi finner du under kapitel 4.

Kapitel 1

Var kan jag köpa Monero?


Rekommenderade handelsplattformar för Monero (XMR) handel:

eToro Libertex Skilling
Mynt
BTC-Coin-IconETH-Coin-IconMIOTA-IconBCH-IconRipple-IconEOS-IconLTC-IconNEO-IconMonero-IconADA-IconBNB-IconTron-IconUNI-IconXLM-IconZEC-Icon
BTC-Coin-IconETH-Coin-IconMIOTA-IconBCH-IconRipple-IconEOS-IconLTC-IconNEO-IconMonero-IconADA-IconBNB-IconATOM-IconLINK-IconNEM-IconDOT-IconQTUM-IconTron-IconUNI-IconVET-IconXLM-IconXTZ-IconZEC-Icon
BTC-Coin-IconETH-Coin-IconMIOTA-IconBCH-IconRipple-IconEOS-IconLTC-IconNEO-IconMonero-IconADA-IconBNB-IconLINK-IconDOT-IconTron-IconUNI-IconVET-IconXLM-IconXTZ-IconZEC-IconTheta-IconChiliz-IconDogecoin-Icon
Insättningsmetoder SEPA, VISA, Mastercard, PayPal, Skrill, Neteller SEPA, VISA, Mastercard, PayPal, Skrill, Neteller Swish, Klarna, Trustly, SEPA, VISA, Mastercard, Skrill, Neteller
Minsta insättningsbelopp 2000 SEK 1000 SEK 2500 SEK
Avgifter Endast spreadavgifter Courtage från 0,03% Endast spreadavgifter
Hävstång Upp till 2:1 Upp till 2:1 Upp till 2:1
Reglering CySEC CySEC CySEC
Andra instrument Aktier, valutor, råvaror, index ETF, aktier, valutor, råvaror, index Aktier, valutor, råvaror, index
Användare 700.000+ 2.200.000+ 500.000+
Hemsida Besök eToro  

Besök Libertex  

Besök Skilling

CFD:er är komplicerade instrument och kommer med en hög risk för att förlora pengar snabbt, på grund av hävstångseffekten. 67-83 % av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna leverantör. Du bör fundera på om du förstår hur CFD:er fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

[br]

Snabbguide: Hur köper man Monero (XMR)?

  1. Välj en ansedd handelsplattform som erbjuder din insättningsmetod.
  2. Öppna ett konto och verifiera dig själv.
  3. Gör en insättning på ditt konto.
  4. Köp Monero (XMR) med fiatvaluta (SEK, EUR, USD).
  5. Förvara dina kontouppgifter och mynt säkert.

[br]

Steg 1

Kryptomäklare vs kryptobörs


När du investerar i kryptovalutor har du valet mellan följande alternativ:

  • Handla kryptovalutor med certifikat hos en online mäklare (CFD-handel)
  • Köpa underliggande “riktiga” kryptovalutan på en kryptobörs

CFD:er är finansiella derivat där du köper “long” och säljer “short” för vald kryptovaluta. Du kan då dra nytta av prisfluktuationer utan att behöva förstå själva tekniken bakom kryptovalutorna. Om du köper “riktiga” kryptovalutor på en kryptobörs kan du skicka dem till din egen plånbok. Du är själv helt ansvarig för din plånbok och är din egen bank.

CFDFördelar
+ Enkel inloggning
+ Handel med hävstång möjlig
+ Du kan dra nytta av prisfluktuationer
+ Du behöver ingen plånbok för förvaring


Nackdelar
– Du äger inga ”riktiga” kryptovalutor
– Ofta är det bara de 20-30 största kryptovalutorna som är tillgängliga

[br]

“Riktig” kryptovalutaFördelar
+ Du är ensam ägare av dina mynt
+ Globala transaktioner utan transaktionskostnader
+ Användning utvecklar din egen tekniska förståelse
+ Stort val av kryptovalutor


Nackdelar
– Du är ansvarig för säkerheten
– Tekniska kunskaper krävs
– Ingen hävstång handel
– För närvarande begränsade utbetalningsalternativ

[br] Båda alternativen erbjuder utmärkta möjligheter att dra nytta av den närmande krypto-boomen. Om du är tekniskt intresserad av blockkedjetekniken är “riktiga” kryptovalutor vägen att gå. Om du är mer intresserad av handel och prisutveckling av kryptovalutor och du vill inte äga kryptovalutorna under längre perioder, då passar CFD-handel dig. Jag bestämmer mig för…

Kapitel 3

Köp Monero (XMR) mynt


Att köpa XMR coins är ett bra sätt för att få bättre förståelse och prova på hur den anonyma teknologin för Monero fungerar.

Det är tyvärr svårt att köpa Monero direkt för fiat valutor (SEK/EUR) då det inte finns support på någon av de större handelsplattformarna.

Den främsta orsaken till detta är på grund av den anonyma teknologin Monero använder och de tillhörande lagkraven.

Det är fortfarande möjligt att köpa Monero coins med fiat valuta, men det kräver ett extra steg. Att du först köper Bitcoin och sedan Monero med BTC.

För detta krävs det ett konto på en handelsplattform som erbjuder köp av BTC, Bitpanda fungerar bra för detta. Det går även att köpa BTC på eToro idag.

På dessa handelsplattformarna kan du lätt köpa Bitcoin med fiat valutor.

Efter att du har köpt Bitcoin på någon av de ovanstående handelsplattformarna, behöver du skicka över det till en kryptobörs, vi rekommenderar Binance (även om den tyvärr är oreglerad i nuläget).

På Binance kan du köpa Monero coins genom att hitta BTC/XMR handelsparet. Efter ett lyckat inköp av Monero, rekommenderar vi dig att skicka över dina coins till din egna privata Monero wallet, eller en hardware wallet.

Det är särskilt viktigt att du inte lämnar några av dina coins på en oreglerad kryptobörs längre än vad som verkligen behövs.

Om du tycker detta låter svårt rekommenderar vi det lättare alternativet, att investera i Monero certifikat.

Kapitel 4

Vad är Monero?


En överblick av de viktigaste funktionerna för XMR

Decentraliserad: Det finns ingen skillnad i klassificeringen av noder på nätverket, dvs. alla noder har samma prioritet.

Fungibel: Ett problem med Bitcoin är att all transaktionshistorik är synlig och därmed finns det “dirty” Bitcoins, vilka varit föremål för olagliga transaktioner, t.ex. över Darknet. Den här historiken är inte synlig för XMR och är anledningen till varför inga “dirty” XMR finns.

Skyddad: Med hjälp av ett P2P-nätverk, kryptering av walleten såväl som transaktioner, anses XMR vara en av de säkraste kryptovalutorna.

Privat: Ingen kan spåra en XMR-transaktion eller till exempel bevisa om eller hur många XMR någon äger, genom analys av blockkedjan. Det finns ingen typ av “Rich List” för Monero, som vanligtvis finns för andra kryptovalutor.

Block intervall & Svårighetsgrad

Ett block på Monero blockkedjan har ett intervall på två minuter. Detta ändrades våren 2016 och innan dess var intervallet endast en minut; som jämförelse, Bitcoin har ett intervall på tio minuter. En annan skillnad med Monero från Bitcoin är att svårighetsgraden för mining kontinuerligt förändras, vilket endast sker varannan vecka för Bitcoin.

Emission & Inflation

Mining premierna faller kontinuerligt efter varje block och inte steg för steg som Bitcoin där utbetalningen halveras vart fjärde år. Från sommaren 2022 kommer förmodligen att nå “tail emission”, vilket beräknas till 0,6 XMR / block. År 2040 kommer det existera fler XMR coins än Bitcoins max (21 miljoner), år 2130 är summan uppe på 35 miljoner XMR coins och år 2300 ca. 62 miljoner Monero. Det vill säga att det inte finns någon övre gräns för antal XMR coins.

Konsensus

Likt alla PoW (Proof-of-Work) kryptovalutor kräver det att det finns miners på Monero nätverket för att kontinuerligt validera transaktioner på blockkedjan. Till skillnad från andra kryptovalutor använder Monero inte SHA-algoritm (dvs. Säker hash-algoritm) utan en hash-algoritm som kallas “CryptoNight”, vilket tillhör “CryptoNote” protokollet.

Skalbarhet

Kryptovaluta skalbarhet beskriver förhållandet mellan potentialen för tillväxt och efterfrågan på den. Till skillnad från Bitcoin har Monero (XMR) ingen fast blockstorlek. Ett speciellt belöningssystem förhindrar spammare från att använda denna typ av attack “Flood Attack”; om blockstorleken är större än medianen för de senaste 100 blocken är belöningen reducerad för miners.

XMR som betalningsmedel?

Ett stort problem med många kryptovalutor är bristen på fördelar.

Vilken nytta ger en ny betalningsmetod om du inte kan tillämpa den någonstans?

Detta har länge varit ett problem för XMR.

Under de senaste åren har anpassningen för kryptovalutor ökat, vilket har förändrat förutsättningarna för XMR. Med tiden har antalet nya leverantörer och onlinebutiker börjat erbjuda XMR som betalningsmedel för sina tjänster och produkter.

Du finner en omfattande lista över var du kan använda XMR som betalningsmedel här:
https://www.getmonero.org/community/merchants/

XMR betalningsmedel

Monero har fått mer uppmärksamhet för projektet “Coral Reef” ett initiativ av “fluffypony” (Riccardo Spagni, grundare av XMR), vilket genom 50 onlinebutiker accepterar XMR som betalningsmedel. Projektet skapades för att öka medvetenheten och tillgängligheten för dagliga transaktioner med Monero.

Andra sätt att använda XMR

En vanlig missuppfattning är att privata och anonyma kryptovalutor, likt XMR, endast används av brottslingar.

Såklart är nya tekniska innovationer inte ointressanta för kriminella personer.

Men antalet illegala användningar är försumbar och inte i närheten av den kriminella aktiviteten med traditionella fiatvalutor (USD, EUR, SEK).

Personlig säkerhet: Personer med tillgångar i kryptovalutor kan använda valutor som XMR för att skydda sina tillgångar från andras nyfikenhet (individer, företag, officiella organisationer och myndigheter).

Frihet: Oavsett om det är politiska dissidenter eller regeringskritiska journalister; kan de alla köpa kryptovalutor som XMR och använda dem för att skicka / ta emot tillgångar utan att behöva oroa sig för regeringens repressalier.

Vilken teknik ligger bakom XMR?

Monero teknologin grundar sig på CryptoNote-protokollet och den tillhörande Cryptonight hash algoritmen.

CryptoNote syftar till att förbättra kryptovalutans integritet. Om du till exempel överför coins till Bitcoin blockkedjan är denna transaktionen offentligt tillgänglig för alla.

Betalningar kan alltid spåras tillbaka till en wallet och därmed komplettera kassaflöden, dvs. flera transaktioner under alla tidsperioder.

Även om CryptoNote använder en offentlig Ledger är det oklart från vilka wallets som inkluderas i transaktionen, endast det totala antalet coins kan läsas.

CryptoNote logo

CryptoNote-protokollet har utvecklats sedan 2012 och var ett av de första Blockchain-protokollen med fokus på anonymitet.

Den första vitaboken “whitepaper” publicerades av Nicolas Van Saberhagen, med detta är endast en pseudonym. Likt Satoshi vet ingen vem som gömmer sig bakom den idag.

Monero teknologin i detalj

För att förstå de väsentliga aspekterna av tekniken bakom XMR är nedan exempel på en transaktion med beaktande på alla relevanta säkerhetsaspekter:

Stealth Adresser: Skapas automatiskt för varje transaktion. Denna engångsnyckel avgör mottagaren av transaktionen, utomstående kan inte göra någonting med nyckeln.

Den offentliga nyckeln för att skicka och att övervaka är båda skapade av de 95 tecknen från en Monero wallet. När en transaktion skapats adderas slumpmässig data, vilket skapar en ny nyckel som kan användas för att utfärda XMR.

Den privata nyckeln för plånboken säkerställer att de skickade mynten anländer i korrekt wallet och att de också kan användas. Detta betyder att privata nycklar är aldrig synliga på blockkedjan och mottagaren skyddar sin anonymitet – transaktionen kan endast spåras av andra personer som har den privata nyckeln.

Ring Signaturer: Består av olika komponenter, som var och en har samma värde. Endast en del är den giltiga signaturen för personen som skickade XMR.

Alla andra är slumpmässigt skapade baserade på gamla transaktionen från blockkedjan, signaturen från avsändaren är okänd.

Ring CT (Confidential Transaction): Säkerställer att det inte finns någon information på blockkedjan av hur många XMR som skickades i en transaktion. Summan av inputs motsvarar alltid outputs och den totala balansen består alltid av olika inputs.

Om du har en input på 8 XMR och vill skicka 6 XMR, kommer den uppdelas till två outputs (en 6 XMR transaktion output och en 2 XMR utbyte output). En Range Proof säkerställer att transaktionsstorleken överstiger noll.

“Kovri”: Är internt utvecklat av Monero Developer Team. Eftersom TOR och VPN-lösningar har säkerhetsluckor, bestämde de sig för att bygga sin egen lösning.

Annars skulle IP-adresser för nätverksanvändare vara offentligt tillgängliga, vilket är ett stort problem för en kryptovaluta designat att vara anonymt.

“Kovri” erbjuder anonym åtkomst och fungerar på basis av ett I2P-nätverk. Användarnas IP-adresser fördunklade och informationen är otillgänglig för tredje part.

Varje nod i nätverket adderar ett nytt “skyddande lager” och endast med korrekt nyckel kan dessa lager tas bort.

Kapitel 5

Förvara XMR säkert


Obs: Om du har valt en CFD-investering kan du hoppa över det här avsnittet eftersom mäklaren tar hand om säkerheten för dina insättningar.

Monero XMR wallet

För att säkra din Monero investering är det rekommenderat att inte lämna några XMR på en handelsplattform. Då det inte är du som kontrollerar de privata nycklarna och kan bli offer till en hackerattack. Här är några populära alternativ för förvaring av dina XMR mynt:

Online Wallet

Använd alltid senaste versionen av online wallet. Rekommendation för Monero Online Wallet finns alltid på den officiella hemsidan: https://web.getmonero.org/downloads/

Obs: Om du använder MyMonero får du en nyckel som består av 13 ord. Detta gäller endast MyMonero och inte andra wallets.

Denna plånboken är lämplig för vardagligt bruk, dvs. betalningar som berör mindre belopp.

Offline Wallet

Förutom en online wallet kan du även använda en offline wallet.

Detta görs genom “Monero Offline Wallet Generator” som skapar en Paper Wallet, dvs. 25-ords Mnemonic Seed som omfattar alla tre viktiga nycklar.

Till skillnad från MyMonero (Online Wallet) nyckeln kan du använda den för att återställa din Monero i vilken XMR-wallet som helst.

Hardware wallet

Det är viktigt att du säkert förvarar dina privata nycklar, ingenting är viktigare än detta oavsett vilket förvaringsalternativ du väljer.

Alla med tillgång till de privata nycklarna kan få tillgång till din wallet och skicka XMR till en annan wallet.

Vi rekommenderar att du investerar i en hardware wallet, speciellt om du hanterar större investeringsbelopp. Då minskar risken för hackerattacker enormt, då ingen utan tillgång till den fysiska enheten kan skicka dina coins.

Slutsats för Monero

Monero (XMR) är en av få kryptovalutor som experter tror kan gynna allmänheten och ha en framtid som en digital betalningsmetod.

Monero-teamet är tekniskt kunniga och har samlat en mängd erfarenhet och kommer antagligen fortsätta arbeta för att göra Monero ännu säkrare.

Det finns fortfarande utmaningar när det gäller skalbarhet och anpassning.

Vi på Bitcoin-guide.se är optimistiska för att det kunniga Monero-teamet kommer att försöka lösa utmaningarna, så att XMR fortsätter vara en av de bästa kryptovalutorna på marknaden.

[wpsites_comment_form]