Handla krypto direkt hos
Skilling med BankID & Swish! Med nästintill 0% spreadavgifter  

Var kan jag köpa Stellar (XLM)

Steg för steg köpguide [year]


Stellar XLM icon

Nuvarande kurs:

0.939638 SEK

I den här artikeln visar vi dig hur du framgångsrikt investerar i kryptovalutan Stellar Lumens.

Som en investerare har du olika alternativ:

Du kan handla XLM-kontrakt eller köpa XLM mynt på en kryptobörs.

I denna artikeln kommer du lära dig vilka skillnaderna är mellan dessa varianter och vilket alternativ som passar dig bäst!

Riskvarning: Handel med hävstångsprodukter som CFD:er medför en betydande risk för förlust och kanske inte passar alla investerare. 83% av icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel med denna leverantör. Att handla sådana finansiella instrument är riskabelt och kan medföra en total förlust av ditt investerade kapital.

[br]

Introduktion

Vad är egentligen Stellar Lumens (XLM)?


Stellar Lumens Logo
Stellar Lumens är en blockchain-baserad plattform som grundades i juli 2014 med fokus på snabba och billiga transaktioner, samt en decentraliserad handelsplattform. Plattformen har syftet att ansluta människor, banker och betalningsleverantörer över hela världen. Den jämförs ofta även med Ripple på grund av den gemensamma grundaren, Jed McCaleb. Till skillnad från Ripple, är Stellar en ideell organisation som syftar till att göra finansiella marknader tillgängliga för alla.

De väsentliga tekniska funktionerna är ett unikt konsensusprotokoll, som har utvecklats av Stellar Development Foundation. Med fyra egenskaper som är ovanligt för ett enskilt konsensusprotokoll:

 • Flexibelt förtroende
 • Låg latens
 • Decentralisering
 • Asymptotisk säkerhet

Dessutom kan alla typer av tillgångar skapas och handlas i Stellar-nätverket. Oavsett om det är traditionella valutor, kryptovalutor, Initial Coin Offerings (ICO) eller fysiska tillgångar. Den finansiella världen har höga lagkrav som många kryptoprojekt fortfarande har problem med. Stellar säkerställer dock att befintliga regelverk följs och det gäller även för varje transaktion på nätverket.

XLM token används på nätverket som en intern uppgörelse valuta och anti-spam skydd. Varje utförd XLM-transaktion kostar en liten avgift (0,0001 XLM), vilket minskar antalet användare med skadliga avsikter som försöker översvämma nätverket med förfrågningar (DoS-attacker). Dessutom måste varje konto på Stellar-nätverket minst inneha 20 XLM för att säkerställa autenticiteten.

Det initiala utbudet av XLM är 100 miljarder tokens, med en årlig inflation på 1%. De nya XLM:erna distribueras varje vecka till varje konto som får mer än 0,05% av rösterna från andra konton på nätverket.

Det nuvarande utbudet är 29,116,682,318 XLM och nuvarande priset för en XLM är $ 0.089381, vilket motsvarar ett totalt marknadspris på $ 2,601,214,667.

En överblick av de viktigaste funktionerna för XLM

Stellar är tekniskt sett en hybridlösning mellan P2P-nätverket (typiskt för kryptovalutor) och äldre tjänster för elektroniska betalningar (likt PayPal).

Stellar Lumens ekosystem är baserat på tre komponenter:

 • Stellar nätverket
 • Stellar Cores, decentraliserade och sammankopplade noder som drivs av deltagare över hela världen
 • Horizon, API med olika utvecklingskit för programvara

Stellar Cores

Stellar Cores är baserade på Stellar Consensus Protocol (SCP), de validerar transaktioner och kommunicerar med Stellar P2P-nätverket. Kärnorna säkerställer också nätverkssäkerheten. De innehåller en kopia av huvudboken och synkroniseras med andra kärnor.

Stellar Consensus Protocol (SCP)

Stellar Consensus Protocol kombinerar flera befintliga metoder till ett unikt konsensusprotokoll, vilket medför “Federated Byzantine Agreement”. Detta utvecklades 2015 av Prof. David Mazieres från Stellar Development Foundation och erbjuder följande fördelar:

 • Decentralisering: Alla har tillgång att undersöka nätverket utan restriktioner.
 • Låg latens: På grund av låg latens kan en konsensus nås inom några sekunder.
 • Flexibelt förtroende: Nätverksanvändare kan fritt bestämma vilken nod de litar på.
 • Asymptotisk säkerhet: Nätverkets kryptering skyddar mot attacker från system med hög datorkraft.

Stellar Horizon

Horizon är API-servern. Den länkar klientens applikationer till Stellar-nätverket och gör det möjligt att enkelt genomföra transaktioner. Den används även vid hämtning av kontouppgifter. Stellar tillhandahåller själva SDK:er (Software Development Kits) för vanliga programmeringsspråk (t.ex. Go, JavaScript, Java). Varje SDK har tre moduler: en historisk API, transaktions API och en trading API, som kan användas individuellt eller i kombination beroende på projektet.

Anchor Nodes

Anchors är noderna i Stellar-nätverket. Du hanterar kredit och ser till att transaktioner genomförs. Transaktionerna hanteras av Stellar Ledger, nätverkets blockkedja. Stellar Foundation föredrar dock termen “Transfer system”.

Stellar Smart Contracts

Stellar Smart Contracts (SSC) är self-executing kontrakt på Stellar blockkedjan. Det är en kombination av vissa transaktioner som är länkade och genomförda under särskilda restriktioner i en definierad sekvens. Restriktionerna kan vara:

 • Flera signaturer: Definition av nycklar som krävs för att utföra en specifik åtgärd.
 • Batching: Åtgärder som måste ske tillsammans för att en annan åtgärd ska kunna genomföras.
 • Sekvenser: Specifikation av sekvensnummer för att manipulera transaktioner och garantera att särskilda transaktioner inte kan genomföras om en alternativ transaktion är uppgiven.
 • Tidsrestriktion: Kan användas för att göra transaktioner giltiga endast under en viss period.

Kapitel 1

Var kan jag köpa Stellar Lumens (XLM)?


Rekommenderade handelsplattformar för Stellar Lumens (XLM):

eToro Libertex Skilling
Mynt
BTC-Coin-IconETH-Coin-IconMIOTA-IconBCH-IconRipple-IconEOS-IconLTC-IconNEO-IconMonero-IconADA-IconBNB-IconTron-IconUNI-IconXLM-IconZEC-Icon
BTC-Coin-IconETH-Coin-IconMIOTA-IconBCH-IconRipple-IconEOS-IconLTC-IconNEO-IconMonero-IconADA-IconBNB-IconATOM-IconLINK-IconNEM-IconDOT-IconQTUM-IconTron-IconUNI-IconVET-IconXLM-IconXTZ-IconZEC-Icon
BTC-Coin-IconETH-Coin-IconMIOTA-IconBCH-IconRipple-IconEOS-IconLTC-IconNEO-IconMonero-IconADA-IconBNB-IconLINK-IconDOT-IconTron-IconUNI-IconVET-IconXLM-IconXTZ-IconZEC-IconTheta-IconChiliz-IconDogecoin-Icon
Insättningsmetoder SEPA, VISA, Mastercard, PayPal, Skrill, Neteller SEPA, VISA, Mastercard, PayPal, Skrill, Neteller Swish, Klarna, Trustly, SEPA, VISA, Mastercard, Skrill, Neteller
Minsta insättningsbelopp 2000 SEK 1000 SEK 2500 SEK
Avgifter Endast spreadavgifter Courtage från 0,03% Endast spreadavgifter
Hävstång Upp till 2:1 Upp till 2:1 Upp till 2:1
Reglering CySEC CySEC CySEC
Andra instrument Aktier, valutor, råvaror, index ETF, aktier, valutor, råvaror, index Aktier, valutor, råvaror, index
Användare 700.000+ 2.200.000+ Okänt+
Hemsida Besök eToro   Besök Libertex   Besök Skilling

CFD:er är komplicerade instrument och kommer med en hög risk för att förlora pengar snabbt, på grund av hävstångseffekten. 67-83 % av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna leverantör. Du bör fundera på om du förstår hur CFD:er fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

[br]

Snabbguide: Hur köper man Stellar Lumens (XLM)?

 1. Välj en ansedd handelsplattform som erbjuder din insättningsmetod.
 2. Öppna ett konto och verifiera dig själv.
 3. Gör en insättning på ditt konto.
 4. Köp Stellar Lumens (XLM) med fiatvaluta (SEK, EUR, USD).
 5. Förvara dina kontouppgifter och mynt säkert.

[br]

Steg 1

Kryptomäklare vs kryptobörs


När du investerar i kryptovalutor har du valet mellan följande alternativ:

 • Handla kryptovalutor med kontrakt hos en online mäklare (CFD-handel)
 • Köpa underliggande “riktiga” kryptovalutan på en kryptobörs

CFD:er är finansiella derivat där du köper “long” och säljer “short” för vald kryptovaluta. Du kan då dra nytta av prisfluktuationer utan att behöva förstå själva tekniken bakom kryptovalutorna.

Om du köper “riktiga” kryptovalutor på en kryptobörs kan du skicka dem till din egen plånbok. Du är själv helt ansvarig för din plånbok och är din egen bank.

CFDFördelar
+ Enkel inloggning
+ Handel med hävstång möjlig
+ Du kan dra nytta av prisfluktuationer
+ Du behöver ingen plånbok för förvaring


Nackdelar
– Du äger inga ”riktiga” kryptovalutor
– Ofta är det bara de 20-30 största kryptovalutorna som är tillgängliga

[br]

“Riktig” kryptovalutaFördelar
+ Du är ensam ägare av dina mynt
+ Globala transaktioner utan transaktionskostnader
+ Användning utvecklar din egen tekniska förståelse
+ Stort val av kryptovalutor


Nackdelar
– Du är ansvarig för säkerheten
– Tekniska kunskaper krävs
– Ingen hävstång handel
– För närvarande begränsade utbetalningsalternativ

[br]
Båda alternativen erbjuder utmärkta möjligheter att dra nytta av den närmande krypto-boomen.

Om du är tekniskt intresserad av blockkedjetekniken är “riktiga” kryptovalutor vägen att gå.

Om du är mer intresserad av handel och prisutveckling av kryptovalutor och du vill inte äga kryptovalutorna under längre perioder, då passar CFD-handel dig.

Jag bestämmer mig för…

Kapitel 3

Köp Stellar Lumens (XLM) mynt


Om du vill köpa den underliggande Stellar Lumens valutan hos en börs rekommenderar vi en av de ledande handelsplattformarna inom kryptovalutor, eToro. Det krävs fler tekniska kunskaper för att korrekt och säkert hantera och förvara kryptovalutor, XLM kan även lagras i din egen hardware wallet.

Det finns även möjlighet att investera i andra kryptovalutor hos eToro som Bitcoin, Ethereum, Tezos och många fler.

Om du inte vill begränsa dig till endast en kryptovaluta mäklare erbjuder eToro också certifikathandel med aktier, råvaror och valutor. Det finns även “Social handel” på plattformen, vilket betyder att du har möjligheten att följa professionella traders.

Bonusen med eToro är att de erbjuder CFD-handel med utvalda kryptovalutor, eToro har varit på finansmarknaden sedan 2007 och är en reglerad plattform under FCA 7973792, AFSL #491139 och CySEC 109/10.
[br]

Steg 2

Skapa ett konto på eToro


Registreringen tar endast några minuter.

Allt du behöver göra är att ange följande grundläggande kontouppgifter.

eToro nytt konto registrering

Efter att du har skapat ett konto kommer du få ett mail för att bekräfta öppningen av kontot.
[br]

Steg 3

eToro insättning


Efter att du har loggat in ser du omedelbart olika handelspar som du kan handla med. Du kan enkelt ta bort och lägga i din bevakningslista genom att klicka kugghjulet till höger.

eToro insättning konto

Sedan får du välja insättningsbelopp och betalningsmetod. Några av de populära betalningsmetoderna är PayPal och kredit-/betalkort.

Du kan välja mellan fyra insättnings valutor: USD, EUR, GBP, AUD. Tyvärr ingen insättning med SEK, vi rekommenderar därför antingen USD eller EUR.

eToro insättning PayPal
[br]

Steg 4

Köp Stellar Lumens (XLM)


När du har genomfört insättningen och pengarna har kommit in på ditt konto, kan du göra din XLM investering!

Under “Handelsmarknader” kan vi hitta Krypto marknaden på eToro.

Sök efter Stellar Lumens eToro

Nu kan du se sökresultatet för alla kryptovalutor på eToro och kan snabbt hitta Stellar. Efter att du har valt XLM kan du köpa kryptovalutan genom att klicka på “Köp”.

Köp Stellar Lumens XLM eToro

Bestäm dig för hur mycket pengar du vill använda för att investera i kryptovalutan Stellar Lumens. När du har fyllt i ordern efter dina preferenser kan du genomföra affären.

Köp Stellar Lumens XLM eToro

Sist men inte minst erbjuder eToro möjligheten att köpa kryptovaluta portföljer från andra medlemmar på plattformen.

Det finns experter på kryptovaluta portföljer som intensivt arbetar för en optimerad fördelning av de olika kryptovalutorna.

Det hela går under termen “Social handel” och är ett intressant område.

Om du väljer att kopiera en portfölj rekommenderar vi starkt att du noggrant undersöker användaren.

Tycker du att portföljfördelningen är rimlig? Har tradern varit framgångsrik tidigare? Följer personen vissa riktlinjer för risk? Hur professionellt kommunicerar användaren på plattformen?

Alla dessa faktorer spelar en viktig roll för lönsamheten av en trader.

Du hittar möjliga portföljer under “CopyPortfolios” i menyn.

eToro social trading

Kapitel 4

Möjliga användningsområden för XLM


användningsområden för Stellar Lumens XLM

Ett av de mest uppenbara användningsområdena för XLM är cross-border transaktioner, både för individer och institutioner. Några specifika användningsexempel förklaras nedan:

Valutaväxling på Stellar-nätverket

Stellar låter dig växla mellan fiatpengar till kryptovalutor och fiatpengar till fiatpengar. Till exempel om du vill byta USD till EUR, byter nätverket först USD till XLM och sedan XLM till EUR. Nätverket letar alltid efter det billigaste och snabbaste sättet.

XLM-mikrobetalningar

Mikrobetalningar är betalningar under 10 USD. Under de senaste tio åren har mikrobetalningar blivit allt viktigare och plattformar som Stellar satsar på att denna trenden kommer fortsätta i framtiden. De vill reducera kostnaderna så mycket som möjligt för mikrotransaktionerna. En partner som redan arbetar med Stellar inom detta området är revisions- och konsultföretaget Deloitte. Med endast tre utvecklare, skapade de inom fyra veckor en prototyp som reducerade konventionella transaktionskostnader med 40%. Varje transaktion verifieras inom tre till fem sekunder. Deloitte använder prototypen för kunder utanför USA.

Mobilbetalningar

Stellar jobbar med att göra betalningar möjligt mellan olika mobiloperatörer i framtiden. I Nigeria använder till exempel Parkway redan Stellar infrastruktur för att genomföra betalningar mellan landets fem största telekommunikationsföretag. Parkway är ett välkänt finansiellt teknikföretag och har över 3000 kunder i Afrika, inklusive Ecobank, Wema Bank och Diamond Bank.

Avkastning på finansiella produkter

I början av 2019 meddelade det tyska företaget Bitbond att de skulle vilja behandla framtida
betalningar för avkastning från finansiella produkter (obligationer på blockchain) i XLM. Eftersom BaFin (tyska finansinspektionen) har godkänt Bitbond-modellen och deras tokenized värdepapper, vilket kan ses som positivt för Stellar Lumens.

Historian och teamet bakom Stellar

Stellar Lumens grundades 2014 av Jed McCaleb och Joyce Kim. McCaleb var redan mycket aktiv inom kryptovaluta-scenen och grundande Bitcoin handelsplattformen Mt.Gox 2010. En handelsplattform som fortsatte växa efter att han lämnat och vid ett tillfälle hanterade cirka 70% av alla Bitcoin transaktioner under 2014.

McCaleb sålde Mt.Gox 2011 och därefter grundade Ripple projektet september 2012. Stellar Lumens bygger på teknik som användes där, där kodbasen ändrades från början för att eliminera nackdelarna med originalet.

Förutom sin roll som medgrundare av Stellar är Joyce Kim Managing Partner för SparkChain Capital och började sin karriär som advokat på Sherman & Sterling och Wilmer Hale.

Stellar kunde locka välkända partners tidigt, till exempel Stripe (juli 2014), Deloitte (juni 2016) och IBM (oktober 2017). IBM använder Stellar-nätverket för internationella transaktioner och stödjer även “Stronghold USD” en stablecoin som är på Stellar-nätverket, likt Tether (USDT).

Bartek Nowotarski (Software Engineer)

Bartek är en mjukvaruingenjör och specialiserar sig på säkerhetsproblem i webbapplikationer. Han har en master-examen i datateknik från Jagiellonian University och har som konsult hittat säkerhetsbrister på stora plattformar som Facebook och Yahoo.

David Mazieres (Chief Scientist)

David är chef över forskningsenheten för Stellar och är professor på Stanford University i datavetenskap, där han även leder “Secure Computer Systems Group”. Han utvecklade kryptovaluta protokollet SCP och används som konsensusprotokoll för Stellar-nätverket.

Teamet för Stellar Lumens är överlag riktigt starkt med många rutinerade personer, vilket är mycket positivt för tekniska framsteg och utveckling inom sektorn.

Kapitel 5

Förvara Stellar Lumens (XLM) säkert


Obs: Om du har valt en CFD-investering kan du hoppa över det här avsnittet eftersom mäklaren tar hand om säkerheten för dina insättningar.

Privata nycklar för kryptovalutor bör alltid vara under investerarens kontroll.

Hardware wallet

Vi rekommenderar alltid att använda en hardware wallet när du ska lagra dina kryptovalutor. Det är det säkraste alternativet och väldigt smidigt, då de oftast har support för majoriteten av de stora kryptovalutorna. Ledger Nano S eller Ledger Nano X passar bra när du ska säkert förvara dina XLM. Enheten kan synkroniseras med Stellar Account Viewer där du enkelt kan hantera din investering.

Desktop & Mobile wallet

Atomic Wallet är ett lämpligt alternativ för XLM till desktop och mobil. Plånboken har stöd för över 300 kryptovalutor och erbjuder full kontroll genom mnemonic seed. Den är tillgänglig på Windows, MacOs och olika Linuxdistributioner, samt för både Android och iOS smartphones.

Slutsats för Stellar Lumens (XLM)

Finansvärlden kommer att uppleva allt snabbare förändringar de kommande åren. Globaliseringen går framåt och det är nödvändigt för finansvärlden att följa efter. Distribuerade databasteknik (Distributed Ledger Technology) kommer att spela en viktig roll, eftersom den skapar gränsöverskridande (cross-border) strukturer som är snabbare, mer skalbara och lättare att använda.

Stellar Lumens är ett av de främsta projekten inom detta. Med all sannolikhet kommer det att bli fler och fler samarbeten med stora företag som IBM, Stripe och Deloitte. Stellar är en av de största kryptovalutorna med ett enastående team och förväntas fortsätta att utvecklas med en nyckelroll för att omvandla finansvärlden.

[wpsites_comment_form]