Handla krypto direkt hos
Skilling med BankID & Swish! Med nästintill 0% spreadavgifter  

Var kan jag köpa Cardano (ADA)

Steg för steg köpguide [year]


ADA Cardano intro icon
[br]

Nuvarande kurs:

4.00 SEK

I den här artikeln visar vi dig hur du framgångsrikt investerar i kryptovalutan Cardano.

Som en investerare har du olika alternativ:

Du kan handla ADA certifikat eller köpa ADA mynt på en kryptobörs.

I denna artikeln kommer du lära dig vilka skillnaderna är mellan dessa varianter och vilket alternativ som passar dig bäst!

Riskvarning: Handel med hävstångsprodukter som CFD:er medför en betydande risk för förlust och kanske inte passar alla investerare. 83% av icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel med denna leverantör. Att handla sådana finansiella instrument är riskabelt och kan medföra en total förlust av ditt investerade kapital.

[br]

Introduktion

Vad är egentligen Cardano (ADA)?


Cardano logo ADA

[br]

Cardano (ADA) är ett av de mest ambitiösa blockchain projekten hittills och är uppkallad efter den italienska filosofen och matematikern Gerolamo Cardano. Projektet har målet att skapa en bättre lösning på problem som befintliga blockkedjeprojekt har.

Ett av de frekventa problemen inom blockkedjor är skalbarheten (antal transaktioner per sekund när aktiviteten på blockkedjan ökar). Exempelvis ser man problem med långa transaktionstider med Bitcoins blockkedja när den utsätts för hög aktivitet. Ett annat problem är felfrekvensen för utvecklade projekt (dApps) på exempelvis Ethereum blockkedjan, där utvecklare kan implementera sina applikationer med programmeringsspråket “Solidity”.

Crowdfunding för Cardano ägde rum mellan september 2015 och januari 2017, under strikta KYC-krav. Marknadsföringen var främst riktad till Japan och medförde att ~95% av alla ADA mynt sålda mynt under ICO:n blev japanska, Cardano brukar även kallas “Japanska Ethereum”.

Kapitel 1

Var kan jag köpa Cardano?


Rekommenderade handelsplattformar för Cardano (ADA) handel:

Libertex Skilling
Mynt
BTC-Coin-IconETH-Coin-IconMIOTA-IconBCH-IconRipple-IconEOS-IconLTC-IconNEO-IconMonero-IconADA-IconBNB-IconLINK-IconDOT-IconTron-IconUNI-IconVET-IconXLM-IconXTZ-IconZEC-IconTheta-IconChiliz-IconDogecoin-Icon
Insättningsmetoder SEPA, VISA, Mastercard, PayPal, Skrill, Neteller SEPA, VISA, Mastercard, PayPal, Skrill, Neteller Swish, Klarna, Trustly, SEPA, VISA, Mastercard, Skrill, Neteller
Minsta insättningsbelopp 2000 SEK 1000 SEK 2500 SEK
Avgifter Endast spreadavgifter Courtage från 0,03% Endast spreadavgifter
Hävstång Upp till 2:1 Upp till 2:1 Upp till 2:1
Reglering CySEC CySEC CySEC
Andra instrument Aktier, valutor, råvaror, index ETF, aktier, valutor, råvaror, index Aktier, valutor, råvaror, index
Användare 700.000+ 2.200.000+ 500.000+
Hemsida Besök eToro  

Besök Libertex  

Besök Skilling

CFD:er är komplicerade instrument och kommer med en hög risk för att förlora pengar snabbt, på grund av hävstångseffekten. 67-83 % av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna leverantör. Du bör fundera på om du förstår hur CFD:er fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

[br]

Snabbguide: Hur köper man Cardano (ADA)?

 1. Välj en ansedd handelsplattform som erbjuder din insättningsmetod.
 2. Öppna ett konto och verifiera dig själv.
 3. Gör en insättning på ditt konto.
 4. Köp Cardano (ADA) med fiatvaluta (SEK, EUR, USD).
 5. Förvara dina kontouppgifter och mynt säkert.

[br]

Steg 1

Kryptomäklare vs kryptobörs


När du investerar i kryptovalutor har du valet mellan följande alternativ:

 • Handla kryptovalutor med certifikat hos en online mäklare (CFD-handel)
 • Köpa underliggande “riktiga” kryptovalutan på en kryptobörs

CFD:er är finansiella derivat där du köper “long” och säljer “short” för vald kryptovaluta. Du kan då dra nytta av prisfluktuationer utan att behöva förstå själva tekniken bakom kryptovalutorna. Om du köper “riktiga” kryptovalutor på en kryptobörs kan du skicka dem till din egen plånbok. Du är själv helt ansvarig för din plånbok och är din egen bank.

CFDFördelar
+ Hög säkerhet
+ Enkel inloggning
+ Handel med hävstång möjlig
+ Du kan dra nytta av prisfluktuationer
+ Du behöver ingen plånbok för förvaring


Nackdelar
– Du äger inga ”riktiga” kryptovalutor
– Ofta är det bara de 20-30 största kryptovalutorna som är tillgängliga

[br]

“Riktig” kryptovalutaFördelar
+ Du är ensam ägare av dina mynt
+ Globala transaktioner utan transaktionskostnader
+ Användning utvecklar din egen tekniska förståelse
+ Stort val av kryptovalutor


Nackdelar
– Du är ansvarig för säkerheten
– Tekniska kunskaper krävs
– Ingen hävstång handel
– För närvarande begränsade utbetalningsalternativ

[br] Båda alternativen erbjuder utmärkta möjligheter att dra nytta av den närmande krypto-boomen. Om du är tekniskt intresserad av blockkedjetekniken är “riktiga” kryptovalutor vägen att gå. Om du är mer intresserad av handel och prisutveckling av kryptovalutor och du vill inte äga kryptovalutorna under längre perioder, då passar CFD-handel dig. Jag bestämmer mig för…

Kapitel 3

Köp Cardano (ADA) coins


För dig som är intresserad att köpa Cardano mynt istället för certifikat rekommenderar vi kryptobörsen Binance.

Det krävs fler tekniska kunskaper för att korrekt och säkert hantera och förvara kryptovalutor, ADA kan även lagras i din egen hardware wallet.

Du kan såklart bara lämna dina ADA mynt på en kryptobörs, men det bör undvikas då det finns en konstant risk att förlora kapitalet (om kryptobörsen blir hackad eller går i konkurs).

Det är viktigt att minimera förvaringen av dina egna mynt på kryptobörserna och optimalt att använda en hardware wallet för mynt du inte aktivt handlar med.
Binance erbjuder flertalet handelspar med Cardano (ADA), exempelvis:

 • ADA / BTC
 • ADA / ETH
 • ADA / BNB
 • ADA / USDT

Tyvärr erbjuder inte Binance handel med varken SEK, EUR eller USD. Om du inte redan har kryptovalutor du kan skicka över till Binance, måste du först köpa bitcoins.

För detta erbjuder plattformar som Bitpanda att köpa bitcoin med fiat valuta (EUR).

Binance huvudkontor ligger på Malta och är i nuläget inte under EU-direktiv.

Tyvärr betyder detta att det finns säkerhetsrisker med att använda tjänsten, om du hellre vill använda en reglerad handelsplattform finner du vår lista här.

Nytt!
Handelsplattformen eToro erbjuder handel med underliggande kryptovaluta tillgångar (vid köp och val av 1x hävstång). Kom igång idag hos eToro genom att följa instruktionerna under kapitel 2.

Kapitel 4

Vad är Cardano?


Cardano ekosystemet består av tre delar:

 1. Cardano Foundation: En ideell organisation baserad i Schweiz.
 2. IOHK (Input Output Hong Kong): Ansvariga för utveckling.
 3. EMURGO: VC avdelning som investerar i nystartade företag som vill arbeta med Cardano.

Teamet består av ett stort antal av högt kvalificerade IT / säkerhetsexperter, kryptografer och utvecklare. Cardano leds av Charles Hoskinson (grundare och vd) och är redan känd inom kyptosektorn som en av grundarna av Ethereum och har ett kontrakt med IOHK till 2020. Bredvid Hoskinson finner vi ytterligare en tidigare medlem av Ethereum teamet, Jemery Wood. Han har sedan 2013 arbetat som Operations Manager för Ethereum och senare som en frilanskonsult, tills han började hos IOHK 2015.

Teamets ambitiösa mål: en plattform med Smart Contracts och decentraliserade applikationer, sidkedjor, MPC (multi-party computation) som samtidigt löser tidigare nämnda problem (skalbarhet, säkerhet) och uppfyller samtliga lagar och regleringar. I alla avseenden används därför peer reviewed processen för att upptäcka och korrigera möjliga fel från början. Målgruppen är inte endast slutkunder / privatpersoner, men även stora företag och stater som kan optimera sina processer med blockkedjeteknik.
[br]

En överblick av de viktigaste funktionerna för Cardano

[br]

Interoperabilitet

Cardano är en blockkedja som kan interagera med andra blockkedjor och fritt utbyta information. Till exempel kan Bitcoin bytas mot Ethereum utan behov av en mellanhand. Interoperabilitet är enligt många experter en av nycklarna till framtiden för blockkedjetekniken.

Skalbarhet

Det är en enkel uträkning: en transaktion kräver alltid bandbredd (bandwidth) för att överföra informationen den innehåller. Om det finns flera transaktioner finns det ytterligare information att överföra, vilket innebär ett högre bandbreddskrav. Om du tänker på massanpassning och estimerar kraven kan du snabbt se det oundvikliga problemet – de flesta redan befintliga blockkedjor kan inte hantera stora mängder transaktioner.

Cardano konsensusmekanism

Cardano (ADA) löser problemet genom en speciell konsensusmekanism. Det finns så kallade “slot-ledare”. En slot-ledare är ansvarig över en slot, till början är en slot inte mer än en tidsperiod. Slot-ledaren har samma funktion som miners har i Bitcoin-nätverket och kan bryta block på andra blockkedjor, verifiera transaktioner och lägga till nya block i kedjan. Slot-ledarna bestäms genom att rösta inom Cardano-nätverket. Om en slot-ledare inte uppfyller sin uppgift, förlorar den rätten att producera ett block och ett omval på nätverket utser en ny slot-ledare. Denna lösning erbjuder större skalbarhet eftersom dessa slots kan köras parallellt.

Cardano nätverksarkitektur

Nätverksarkitekturen har också optimerats jämfört med andra projekt. Till exempel lagrar traditionella blockkedjor data i ett P2P-nätverk (Peer-to-Peer), där varje nod innehåller en komplett kopia av blockkedjan och nya transaktioner som måste verifieras. Det ursprungliga problemet: när antalet transaktioner ökar, krävs mer och mer bandbredd och diskutrymme för att hålla noderna uppdaterade.

Cardano förlitar sig på en alternativ nätverksarkitektur, kallad “RINA” (Recursive InterNetwork Architecture), vilket möjliggör en enorm ökning av transaktioner per sekund.

Hållbar utveckling

Många ambitiösa projekt har tidigare misslyckats på grund av det simpla skälet att de ekonomiska resurserna och den tekniska utveckling inte längre var möjlig. Med “Cardano Treasury” bör Cardano undvika detta. Treasury får en liten andel av varje transaktion. Utvecklare kan sedan skicka in indéer till Cardano-nätverket som sedan röstar på vilka idéer som ska få finansiering. Andel beräknas med en enkel formel:

A + B * C = treasury andel

A och B är konstanter:

A = 0.155538100 ADA

B = 0.000043946 ADA

C = transaktions storlek i bytes

Således garanteras den långsiktiga likviditet av företaget utan att behöva låna igen.
[br]

Eventuell användning av Cardano

Cardano som ramverk har obegränsade användningsmöjligheter, vars mångfald inte kan korrekt uppskattas i detta tidiga skede. ADA kan användas som en online och offline betalningsmetod som både är snabb och säker. Blockkedje-ramverket kan användas för stora företag inom olika branscher. Du kan dra nytta av Cardano Smart Contracts i framtiden, oavsett om det gäller auktorisation, tillgångshantering, anläggningshantering eller förvaltning – denna mix är idealisk för en potentiell global anpassning av ADA.

Metaps Plus partnerskap

Cardano har samarbetat med det sydkoreanska fintechföretaget Metaps Plus under en längre period. Metaps Plus verifierar miljontals online- och offline-transaktioner varje år. Genom samarbetet med Cardano är det möjligt att betala med ADA genom Metaps betalkort hos över 30,000 butiker i Sydkorea.

Etiopien

Efter diskussioner med det etiopiska ministeriet för vetenskap och teknik lanserade Cardano flera projekt i nära samarbete med regeringen. Bland annat projekt inom jordbruk med ett fokus på blockkedjetekniken, exempelvis kan en produkt kvalitetskontrolleras med hjälp av Cardano teknologin och minimera bedrägeriförsök. Eftersom Etiopien är en av världens största kaffeproducent, uppkommer det problem och något ett system som Cardano teknologin kan förebygga.

Asien (Vietnam, Kambodja)

Cardano är också verksamma i Asien med att kontrollera leveranskedjan. Likt Etiopien men istället för kaffeproduktion är det kvalitetskontroll av kött, med hjälp Cardano blockkedjan.

Partnerskapen illustrerar tydligt den vision Cardano strävar efter, nämligen att tillhandahålla lösningar på socioekonomiska problem, särskilt i tillväxtekonomier som Afrika och Asien.
[br]

Vilken teknologi ligger bakom ADA?

[br]

Programmeringsspråk

Cardano Haskell Logo ADACardano protokollet använder sig av programmeringsspråket “Haskell” och är ett funktionellt språk där program exklusivt av matematiska funktioner. Programmeringsspråket fick sitt namn efter den amerikanska matematikern Haskell Brooks Curry, som la grunden till funktionella programmeringsspråk med sitt arbete.

Blockchain-protokoll behöver vara säkra, då programmeringsfel ofta är relaterade till ekonomiska förluster för användare. Haskell erbjuder några utmärkta säkerhetsåtgärder för att säkerställa att endast giltiga funktioner körs och att ingen skadlig kod kan importeras utifrån.

Ouroboros (PoS Blockchain-protokoll)

Ouroboros Protokoll ADA CardanoOuroboros är en ny Proof-of-Stake algoritm som gör det möjligt att skapa enighet bland noder i nätverket och har flertalet fördelar jämfört mot Proof-of-Work protokoll, ett exempel är energieffektivitet.

Ouroboros designades av IOHK under ledning av Aggelos Kiayias och är det första protokollet att matematiskt bevisat vara säkert och har blivit peer-reviewed av experter inom kryptografi.

Kapitel 5

Förvara ADA säkert


Obs: Om du har valt en CFD-investering kan du hoppa över det här avsnittet eftersom mäklaren tar hand om säkerheten för dina insättningar.

Cardano ADA DAEDALUS wallet

Det är alltid bättre att förvara dina kryptovaluta mynt säkert i en wallet än på en handelsplattform.

För om du inte har kontroll över dina privata nycklar är det i värsta fall inte dina mynt längre.

Under åren har många investerare förlorat pengar genom att förlita sig på centraliserade handelsplattformar, vilka inte är 100% säkra från hackers.

Om du har köpt ADA mynt (inte certifikat) är det rekommenderat att förvara dina mynt i DAEDALUS wallet, vilket är en open source wallet från Cardano och är tillgänglig för Windows, Mac OS och Linux.

Privata nycklar och lösenord är krypterade, vilket ger skydd mot skadliga attacker. I framtiden ska även fler kryptovalutor stödjas, inklusive Bitcoin och Ethereum Classic.

Alternativet är att investera i en hardware wallet, vilket alltid rekommenderas om du planerar att investera större summor.

Nedladdning: https://daedaluswallet.io/#download

Slutsats för Cardano

Cardano (ADA) är ett av de mest spännande projekten på marknaden.

Teamet består av många forskare och leds av den mycket erfarna Charles Hoskinson, är mycket lovande. Tillämpningen av peer reviewed metoder är enastående på alla nivåer.

Om teamet löser problemen med skalbarhet och interoperabilitet för blockkedjor på lång sikt kommer fler och fler partnerskap att dyka upp. Även dApp-utvecklarna efter lanseringen under 2020 kommer behandla fler möjligheter inom Cardano-ramverket.

[wpsites_comment_form]