Handla krypto direkt hos
Skilling med BankID & Swish! Med nästintill 0% spreadavgifter  

DeFi för nybörjare – Del 2: De viktigaste DeFi-områdena med fokus Ethereum

Estimerad lästid: 10 min.

I den andra delen av vår DeFi för nybörjare serie kollar vi närmare på DeFi-applikationsområden på Ethereums blockkedja, med målet att öka din grundläggande kunskap inom området DeFi. Om du missade den första delen av DeFi för nybörjare kan du läsa den här.


[br]
[br]
[br]
[br]
[br]
[br]

Store of Value

Ethereum är den näst största kryptovalutan efter Bitcoin när det gäller marknadsvärde. Båda kryptovalutorna har sett en imponerande värdeökning mot fiatvalutor sedan starten.

I tider med nollräntor och inflation är många ute efter alternativ värdeförvaring. Ofta handlar det om aktier eller ädelmetaller. Sedan framväxten av Bitcoin har kryptovalutor också blivit uppskattade som ett alternativ, även om risken är betydligt större.

Ether kursutveckling 2015 till 2020

Fördelen med värdeförvaring kan bara förväntas på mycket lång sikt. På kort till medellång sikt utsätts alla kryptovalutor för extrema prisfluktuationer. Det påverkar förtroendet för kryptovalutor och därmed deras användning. Det har skapats stablecoins för att undvika den besvärliga volatiliteten.

Stablecoins

Stablecoins “stabila mynt” är länkade till andra stabila värden, vanligtvis den amerikanska dollarn. Det finns idag många olika stablecoins, den största sett till både marknadsvärde och antal handelsplattformar med stöd är Tether (USDT). Där 1 USDT alltid ska vara värd exakt 1 USD och alla USDT är “officiellt” täckta av samma antal amerikanska dollar på ett bankkonto.

Top 5 stablecoins cryptocurrency market
Top 5 Stablecoins från CoinGecko

Däremot representerar DAI ett decentraliserat stabilt mynt baserat på Ethereum blockchain (ERC-20 token) och kopplat till den amerikanska dollarn med hjälp av smart contracts.

DAI kan anskaffas på handelsplattformar, genereras eller “präglas” i form av kredit. En summa ETH eller BAT måste deponeras som säkerhet för “myntningen”. Om den lånade DAI sedan byts mot ETH och kursen för ETH mot den amerikanska dollarn stiger, finns det till och med en vinst. Plattformen som erbjuder prägling av DAI är MakerDAO, en av de mest använda DeFi-plattformarna på Ethereum.

DAI är därför ett decentraliserat stablecoin som stöds av kryptovalutor som ETH eller BAT. DAI är för närvarande det mest använda stabila myntet för DeFi DApps på Ethereum. Även om stablecoins som DAI inte nödvändigtvis räknas som DeFi-applikationer själva, skapar de enkel åtkomst till alla andra DeFi DApps.


Vill du köpa ether?

I vår Ethereum-guide hittar du allt du behöver för att komma igång!


Förvaring med en wallet

Om du vill säkert förvara ETH, DAI eller någon annan ERC-token behöver du en wallet. Wallets var en av de första användarapplikationerna för kryptovalutor, de gör det möjligt för användare att enkelt hantera sina kryptovalutor på en blockkedja. För att använda DeFi DApps på Ethereum krävs en wallet.

En wallet är inget annat än ett användarvänligt gränssnitt till blockkedjan som hanterar privata nycklar. För säker förvaring rekommenderas alltid en wallet vars privata nycklar du själv kontrollerar, till exempel hardware wallets från Ledger eller Trezor.

Metamask är en desktop wallet där du själv kontrollerar dina privata nycklar och kan användas för förvaring av ETH och alla ERC-tokens.

Metamask wallet ETH DeFi

Smart betalning med DeFi

Kryptovalutor kan användas för snabba, billiga och globala decentraliserade betalningar. Ändå finns det potential att ytterligare förbättra decentraliserade betalningstransaktioner. Särskilt är skalbarheten av blockchain ett problem för ökat antal användare.

Ett av de mest kända projekten som arbetar med att förbättra skalbarheten för betalning med Bitcoin är Lightning Network.

Men det finns en annan intressant strategi som kan revolutionera betalningar som vi känner till idag: automatisk, kontinuerlig betalning under eller kort efter att en tjänst tillhandahålls. I regel överförs löner endast i slutet av månaden, vilket ibland kan skapa problem för personer och tvingar dem till användning av kassakredit. Men daglig banköverföringar till ett bankkonto skulle kräva fler resurser och ökade kostnader.

Det är där DeFi kommer in med helt nya möjligheter. Så kallad Payment Streaming möjliggörs med hjälp av smart contracts. Betalningar sker med mycket kortare intervaller utan att öka belastningen. Konkret betyder detta att till exempel en konsultationstjänst på en timme kan betalas per minut och inte efter några veckor.

Den decentraliserade applikationen Sablier möjliggör Payment Streaming.

Sablier DApp DeFi

Andra noterbara DApps är Request Network, xDAI och Connext Network.

Decentraliserad utlåning och upplåning

Utlåning är den ultimata finansiella tjänst banker erbjuder. Utan kredit som smörjmedel kan en ekonomi vanligtvis inte frodas. Standarderna för utlåning är dock höga, för finansiering krävs mer än ett bankkonto. Strikta kreditupplysningar görs baserat på lånebeloppet. Har du tillräckligt med värdepapper? Kan du övertyga banken om dina färdigheter eller affärsplanen? Om inte, finns det ingen kredit.

Med DeFi är det nu möjligt att få lån utan banker och utan bankkonto, eller att själv agera som långivare och därmed generera ränteintäkter. I princip kan vem som helst i världen låna eller låna ut kapital i form av kryptovalutor. Det enda du behöver är en tillräckligt fylld wallet. Låntagare behöver endast tillräckligt med säkerhet för att täcka lånet. Inga andra kriterier krävs för att stärka kreditvärdigheten och du förblir anonym.

En av de mest använda Ethereum-plattformarna för DeFi-lån är Compound.

Compound DApp Ethereum DeFi

Compound fungerar som en likviditetspool. Utlånare gör sina egna kryptovalutor tillgängliga i poolen, medan låntagaren med tillräckligt mycket säkerhet bakom sig kan ta ett lån från poolen. Smart contracts på blockchain sammanlänkar klyftan mellan långivare som vill få ränta på oanvända tillgångar och låntagare som vill låna medel för brådskande investeringsändamål.

Andra kända DApps är MakerDAO, Instadapp och Nuo Network.

Staking Rewards eller DeFi Rate erbjuder en bra översikt över de olika plattformarna när det gäller ränteintäkter.

Staking Rewards DeFi

Decentraliserad handel med kryptovalutor – DEX

Handel med kryptovalutor sker vanligtvis på så kallade centrala börser. I likhet med banker får du vanligtvis bara åtkomst efter att du har slutfört KYC- och AML-verifieringen. Dessutom har handelsplattformen ansvar för förvaring av kryptovalutorna, tyvärr är listan över hackade handelsplattformar väldigt lång.

Decentralized Exchanges (DEX) är avsedda att lösa dessa två problem. Inga åtkomstbegränsningar och full kontroll över ditt kapital. Dina kryptovalutor lämnar endast din egna wallet när en order utförs.

Den smidiga mekanismen för ordermatchning från köpare och säljare säkerställs vanligtvis genom en transparent orderbok. Ju fler ordrar, desto mer likviditet. Särskilt de stora centraliserade handelsplattformarna erbjuder tillräcklig likviditet, vilket möjliggör en snabb affär till önskade förhållanden.

En orderbok används också i vissa DEX, en av de största utmaningarna är att kunna erbjuda tillräcklig likviditet. Konsekvensen kan vara extremt långa väntetider till en order kan genomföras.

Likviditetsbaserade DEX som Uniswap löser detta problem. Användare som är likviditetsleverantörer tillhandahåller en individuell volym på minst ett handelspar från en kryptovaluta och får då en del av växelavgifterna för detta.

Orderjämförelsen utförs med hjälp av en “Automated Market Maker-algoritm”. Handelspriset för en kryptovaluta ökar algoritmiskt i nivå med efterfrågan för den. Detta säkerställer att likviditetsleverantörerna kan ta ut sina kryptovalutor från poolen när som helst utan att förlora värde på det insatta handelsparet.

Andra anmärkningsvärda DEX är Bancor, Kyber och 0x.

Marginalhandel

Om normal handel inte är tillräckligt för dig, erbjuder DeFi också alternativet för marginalhandel “margin trading”.

Plattformen dYdX erbjuder utlåning och marginalhandel i ett. Om du vill öppna en 5x lång position med ETH och inte har tillräckligt med ETH, kan du enkelt låna resterande del från dYdX och behålla en del av det vid en lyckad affär.


Vill du köpa kryptovalutor?

I vår stora kryptovaluta guide hittar du allt du behöver för att komma igång!


Kapitalförvaltning – fondförvaltning med DeFi

Fondförvaltarnas uppgifter i värdepappershandel är att aktivt hantera en fond för att slå resultatet av ett index som OMX för att säkerställa maximal avkastning för kunderna. Det visade sig dock att de stora värdepapper indexen presterade bättre än de aktivt förvaltade fonder på lång sikt. Sedan dess har börshandlade indexfonder (ETF = Exchange Traded Fund) vuxit markant och antalet fondförvaltare och analytiker har minskat.

DeFi stannar inte heller vid denna finansiella tjänst och gör den klassiska fondförvaltaren överflödig, dessutom är avgifterna mycket lägre. Aktiv hantering ersätts av algoritmer och smart contracts. Användarna tar på sig rollen som en passiv kapitalförvaltare och utmaningen ligger i att välja den lämpligaste investeringsstrategin för dig.

Den decentraliserade applikationen Tokensets visar exakt hur detta kan fungera. Här kan användare köpa så kallade Strategy Enabled Tokens (SET). Varje SET är ett eget smart contract och kontinuerligt förändras beroende på portföljens allokering och investeringsstrategi. De kan handlas som vanliga ERC20-tokens på alla handelsplattformar med stöd den valda strategin.

Det finns två investeringsstrategi alternativ att välja mellan: “Robo Sets” och “Social Trader Sets”. Handelsalgoritmer som “Buy and Hold” eller “Trendhandel” är bakom Robo Sets. Alternativet Social Trader Sets gör det möjligt att kopiera investeringsstrategier från andra personer som använder plattformen.

Derivatinstrument med DeFi

Derivathandel är välkänd inom finansiella investeringar, men det är även en av de mer komplicerade tjänsterna och därför mer riskabelt. Handel som är mer lämplig för de med erfarenhet inom området. Svårighetsgraden kvarstår även med DeFi inkluderat.

Ett derivatinstrument är en finansiell produkt vars värde kommer från en annan underliggande tillgång såsom aktier, råvaror, valutor, index, obligationer eller räntesatser. Derivathandel gör det möjligt att delta i utvecklingen av andra tillgångar utan att äga dem.

Vanliga derivatinstrument är certifikat, optioner och kontrakt. De möjliggör spekulation om riktningen av en underliggande tillgång eller hedging mot en underliggande tillgångens volatilitet.

Den största Ethereum-plattformen för DeFi-derivatinstrument är Synthetix. De derivat som finns tillgängliga kallas “Synths” och kan handlas på deras egna handelsplattform. Det finns för närvarande stöd för några utvalda kryptovalutor, guld och silver samt vissa fiatvalutor. Det finns också två index som inkluderar en portfölj av olika kryptovalutor, vars utveckling du kan delta i med synths utan att äga de underliggande kryptovalutorna.

På Synthetix används Synthetix Network Token (SNX) för att skapa och säkra de olika “Synths”. De som deltar i staking av SNX belönas med avgifter genererade via Synthetix-handelsplattformen.

Synthetix handelsplattform DeFi

Lotterispel med DeFi

DeFi använder metodiken att vinna något genom att spara pengar, ett lotteri utan förlorare. Det betyder dock inte att alla deltagarna vinner något, men alla som fick nitlotten får tillbaka pengarna.

DApp:en Pooltogether gör detta möjligt, där ett attraktivt pris väntar för vinnaren och resterande deltagare får tillbaka sin insats. Istället för att finansiera vinster med biljettavgifter, genereras vinsten genom ränteintäkter på Compound-plattformen. Likt alla andra DeFi DApps fungerar detta automatiskt med hjälp av smart contracts.

Man kan delta genom att äga DAI eller USDC och en biljett motsvarar en (1) insatt DAI eller USDC. Lotteriet med DAI är veckovis och USDC är ett dagligt lotteri. Deltagarnas kapital är inte låst och kan tas ut när det önskas. Förlorarna bär endast på alternativkostnaden, vilket motsvarar kapitalets ränteinkomster från Compound.

Pooltogether DeFi DApp lotteri

DeFi-försäkring

När du använder DeFi DApps är enorma summor kryptovalutor “inlåsta” i smart contracts. Dessa smart contracts granskas vanligtvis professionellt, men kan fortfarande utsättas för underliggande risker om det finns fel i programmeringen. Det har förekommit fall på senare tid där tillgångarna i DeFi smart contracts stulits av hackare, på grund av problem med koden.

Trots grundliga granskningar som gör att enskilda DApps verkar “skottsäkra” har det tyvärr visats att det är just interoperabiliteten mellan flera DApps som har lett till betydande säkerhetsproblem.

DeFi-försäkringar som Nexus Mutual och Opyn erbjuder skydd mot sådana risker.

Nexus Mutual ger skydd för tekniska risker med smart contracts som hackare, oavsett om tillgångarna ingår i ett smart contract.

Nexus Mutual DeFi försäkring

Opyn erbjuder även försäkringsskydd mot finansiella risker. Försäkringen fungerar i form av derivathandel med teckningsoptioner. Om den försäkrade händelsen inträffar kan teckningsoptionerna bytas mot DAI som kompensation.

Opyn DeFi försäkring

DeFi-instrumentpanel

Hur kan det se ut i praktiken att använda alla dessa DApps?

Den som kan övertyga sin arbetsgivare om att få betalt för tjänster direkt i ETH via Payment Streamer Sablier behöver bara ange en Metamask-wallet adress.

En del av ETH kan då förvaras i plånboken på lång sikt för att spekulera i en värdeökning. En annan del skulle kunna deponeras som säkerhet i MakerDAO för att få DAI med ett stabilt värde som ett lån. En tredje del kan bytas mot USDC genom Uniswap.

Några av de lånade DAI kan läggas in i ett Compound smart contract för att tjäna ränta. En DeFi-försäkring med Nexus Mutual skyddar mot totalförlust.

En annan del av räntan som erhållits i DAI kan användas för derivathandel på Synthetix Exchange och marginalhandel på dYdX för att generera ytterligare intäkter. Alternativt kan lotter köpas från Pooltogether.

Och för att inte förlora översikten kan alla applikationer spåras transparent i en instrumentpanel som Zapper.

Zapper DeFi Dashboard

Risker med DeFi

Medan DeFi erbjuder många fördelar finns det naturligtvis också risker.

  • Teknisk risk – hack eller fel i smart contracts.
  • Flaskhals av likviditet – allvarligt nedsatt användning av DApps.
  • Admin Key risk – Master Private Key för loggen kan hamna i fel händer.
  • Base Layer risk – Kapaciteten för en blockkedja är avgörande för användartillväxten.
  • Juridiska risker – Även om inte blockkedjan kan bli blockerad, kan frontend blockeras via IP-adresser.

Det är främst tekniska risker som har gett DeFi negativa rubriker hittills. Det är ännu inte möjligt att skydda dig mot alla risker med försäkring. Styrbarheten för dessa risker kommer också vara avgörande för framtiden av DeFi i allmänhet.

De flesta DeFi DApps är för närvarande baserade på Ethereum, men det betyder inte att det måste vara så i framtiden. Den avgörande faktorn här kommer att vara om Ethereum framgångsrikt kan omvandlas till en Proof-of-Stake konsensus mekanism. Proof-of-Work erbjuder inte tillräcklig skalning och skulle leda till att nätverket försämras avsevärt om användningen av DeFi DApps fortsätter öka kraftigt. En överbelastad blockchain skulle vara livsfarligt, särskilt för tidskritiska smart contracts.

“Base Layer risk” och problematiska interaktioner mellan flera DApps och påståendet om Ethereum som ett “Turning Complete System” är de viktigaste drivkrafterna för konkurrerande DeFi-strategier.

Den tredje och sista delen av “DeFi för nybörjare” ägnas åt alternativa metoder som Bitcoin och andra smart contracts plattformar.